Bűnös pénzt mosott tisztára egy ukrán és egy lett állampolgár Magyarországon

Két külföldi férfi összesen mintegy 20 millió forintnak megfelelő összegű bűnös pénz tisztára mosásában vett részt. Egyiküket a főügyészség további 80 millió forintnak megfelelő összegű pénzmosással is vádolja.

A vádirat szerint egy 37 éves ukrán és egy 35 éves lett állampolgár megállapodtak abban, hogy az egyikük tulajdonában lévő, külföldi székhelyű gazdasági társaság részére Magyarországon bankszámlákat nyitnak, és azokat bűnös eredetű pénzek tisztára mosására használják fel. A férfiak 2019. április 11-én egy VII. kerületi bankfiókban több bankszámlát nyitottak azért, hogy mások által elkövetett csalásokból származó pénzösszegeket fogadjanak. A bankszámlákkal kapcsolatos személyes ügyintézéseknél mindketten jelen voltak, az internetbanki azonosítókat ismerték, így a bankszámlákhoz mindketten hozzáfértek.

A számlanyitásokat követően, a férfiak ismeretlen társai kedvező befektetések ígéretével tévesztettek meg külföldi sértetteket, akik ennek hatására különböző összegeket utaltak a vádlottak bankszámláira. A csalások áldozataitól 2019. május-június hónapban összesen mintegy 20 millió forintnak megfelelő összegű pénz érkezett a vádlottak bankszámláira, amit ők ezután internetbankon keresztül más külföldi bankszámlákra továbbutaltak.

Az egyik külföldi bank jelzése alapján a számlavezető bank végül zárolta a vádlottak bankszámláit. A két férfi 2019. június 24-én egyeztetett időpontban megjelent a VII. kerületi bankfiókban azért, hogy ezt tisztázzák. A bankfiókhoz érkező rendőrök fogták el őket.

A vád szerint továbbá, az ukrán férfi 2019 májusában egy másik banknál is nyitott egy bankszámlát, szintén pénzmosási céllal. Ismeretlen társai ezután nagy mennyiségben kínáltak eladásra sebészeti maszkokat egy külföldi cég részére, amelynek munkatársa vételár címén, több mint 80 millió forintnak megfelelő összegű eurót utalt át egy külföldi bankszámlára. A csalásból származó pénz végül többszöri utalás révén a vádlott által nyitott magyarországi bankszámlára került. A vádlott később a bűnös eredetű pénzt más külföldi bankszámlára továbbutalta.

A Fővárosi Főügyészség mindkét férfit üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, az ukrán elkövetőt pedig emellett különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntettével is vádolja. A főügyészség mindkettőjükkel szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza a vádiratban, valamint Magyarország területéről történő kiutasításukra is indítványt tett.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !