85 millió forinttal károsított meg több pénzintézetet egy bűnszövetség

85 millió forinttal károsított meg több pénzintézetet egy bűnszövetség, melynek tagjai hamis számlakivonatok és munkáltatói igazolások segítségével vettek fel hiteleket. A budapesti nyomozók eddig 22 gyanúsítottat hallgattak ki, a főszervező ellen körözést adtak ki - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntett, valamint hamis magánokirat felhasználása vétség miatt folytat nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály. Az eljárás egy pénzintézet feljelentése alapján indult, mert észlelték, hogy többen hamis bankszámlakivonatokkal és munkáltatói igazolásokkal igényeltek kölcsönt. A rendelkezésre álló adatok szerint az elkövetői kör rossz anyagi körülmények között élő, elsősorban budapesti és nyíregyházi embereket vett rá, hogy hamis okiratokkal igényeljenek kölcsönt, majd a folyósított összegeket készpénzben adják át megbízóiknak.

A fővárosi gazdaságvédelmi nyomozók 2021. május 6-án egy budapesti bankfiókban fogták el az egyik hiteligénylőt, majd aznap három másik férfit is, akik közreműködtek a bűncselekményben. A bűnügyi elemzőmunka során megállapították, hogy hasonló elkövetési módszerrel elkövetett csalások miatt nyomozás folyik a BRFK XX-XXIII. Kerületi Rendőrkapitányságon és a Nyíregyházi Rendőrkapitányságon is, így ezeket az ügyeket egyesítették saját eljárásukhoz. A budapesti nyomozók eddig összesen 22 embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként. Két szervezőt őrizetbe vettek, a többiek úgynevezett strómanok voltak, akik pár tízezer forintért vállalták, hogy a hamis iratokat felhasználva, saját nevükben hiteleket vesznek fel, noha tisztában voltak vele, hogy a törlesztésre nincs valós lehetőségük.

A négy további feltételezett elkövető ellen elfogatóparancsot adott ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az egyikük július 13-án feladta magát, a többieket körözik.

A bűncselekménysorozattal az elkövetők négy pénzintézetet összesen 85 millió forinttal károsítottak meg, de a benyújtott hiteligények alapján a kárösszeg ennek duplája is lehetett volna.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !