Menekülnek a magyarok az állami egészségügytől

Egyre többen választják a magánegészségügyi ellátást az állami helyett - derült ki az ATV Híradó riportjából.

Ha fogorvos kell, akkor a legtöbben igyekeznek magánellátásba menni, ugyanakkor tavaly 15 százalékkal több időpontot foglaltak a magyar betegek a magánellátóknál, mint egy évvel korábban - írta meg a Népszava. A lap szerint a fogászat után a nőgyógyászat, a bőrgyógyászat, és az endokrinológia van a top háromban a magán járóbeteg- szolgáltatásban.

"Hogyha ennyire nem törődik a kormány az állami egészségüggyel, akkor a beteg emberek, hogy ellátáshoz jussanak, kénytelenek a magánegészségügyben ezeket a szolgáltatásokat megvásárolni" – fogalmazott az ATV Híradónak Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi minisztere. A DK egészségügyi árnyékminisztere szerint van, aki ezt gond nélkül meg tudja tenni, míg másoknál családi összefogásra lehet szükség, hogy meglegyen a pénz a szükséges beavatkozásra.

"A megoldás egyetlen egy dolog lehet, rendbe szedni az állami egészségügyet, biztosítani járóbeteg ellátáson azokat a szolgáltatásokat, amiket szükséges a betegeknek a kivizsgálásához, illetőleg a gyógyulásához megcsinálni, röntgen, ultrahang, laborkapacitásokat, mindenhol növelni kellene" – tette hozzá Komáromi Zoltán.  

Kunetz Zsombor úgy látja, hiába csökken a teher az állami ellátáson azáltal, hogy egyre többen választják inkább a fizetős egészségügyet, mert egyszer mindenki visszakerül az állami ellátásba, ugyanis vannak kezelések, amelyek csak ott érhetőek el.

"Nincsen tumoros betegellátás a magánellátásban, nagyobb műtéteket nem végeznek el a magánellátásban, tehát a magánellátás az két pilléren áll, az egyik az főként a szakorvosi vizsgálatok, és a diagnosztika, itt a képalkotó diagnosztikától a laborig mindent beleértve, tehát a járóbeteg ellátás az egyik, nagyon erős alappillér a másik pedig az egynapos sebészeti ellátás" – magyarázta Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő. Pusztai Erzsébet egészségügyi szakértő híradónknak arról beszélt, hogy ez a folyamat egyenes következménye  annak, hogy az állami egészségügyben már egy egyszerűbbnek nevezhető diagnosztikai vizsgálatra is sokat kell várni.

"Ilyenkor természetes hogy az emberek a magánellátást választják, ami óriási baj, hogy ez egy önmagát folyamatosan rontó folyamat, hiszen az orvosok elmennek a magánegészségügybe, mert ott jobbak a körülmények, és talán a fizetés is, ugyanakkor az állami egészségügyi szolgálatban pedig kevés a szakember" – magyarázta Pusztai Erzsébet. Vagyis, ahogy Pusztai Erzsébet mondta, ha a jó szakemberek kimennek a magánellátásba, annak a kórházi ellátás látja majd kárát. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !