Bedrogozva vezetett a szabolcsi férfi, aki miatt meghalt a vétlen sofőr

Halált okozó bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt a Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója 2024. március 17-ig elrendelte a vétkes sofőr letartóztatását. A férfit hasonló bűncselekmény elkövetése miatt a Nyíregyházi Törvényszék 2023. december 7-én - nem jogerősen – öt év börtönbüntetésre ítélte és hét évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A megalapozott gyanú szerint H.B. gyanúsított 2024. január 28-án a hajnali órákban új pszichoaktív anyag – feltehetően „kristály” - fogyasztását követően, bódult állapotban közlekedett autójával Kisvárda felől Tuzsér irányába. Amikor egy balra ívelésű kanyarhoz ért, a férfi bódult állapota miatt nem tudta követni az út vonalvezetését, áttért a menetirány szerinti bal sávba, ahol frontálisan összeütközött a vele szemben szabályosan közlekedő személygépkocsival. A baleset során a vétlen sofőr olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A gyanúsított súlyos sérülésekkel, míg utasa könnyebb sérülésekkel került kórházba. 

A gyanúsított büntetlen előéletű, azonban vele szemben több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és garázdaság vétsége miatt másik büntetőeljárás is van folyamatban. Ebben az ügyben a férfi személygépkocsit vezetve, azt eszközként használva torolta meg a haragosán sérelmét, mely cselekménye miatt a Nyíregyházi Törvényszék – nem jogerősen - öt év börtönbüntetésre ítélte és hét évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. 

A gyanúsított ezt követően ismét gépkocsiba ült és azzal újabb szándékos bűncselekményt követett el, így a bíróság szerint megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra helyezése esetén ismét hasonló bűncselekményt követne el.

Figyelemmel a jelen eljárás tárgyát képező bűncselekmény tárgyi súlyára és a kiszabható büntetés nagyságára (2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel büntetendő), a bíróság döntése szerint fennáll a veszélye annak is, hogy a férfi szabadlábra helyezése esetén a nyomozó hatóság előtt elérhetetlenné válna, megszökne vagy elrejtőzne.

Mindezek alapján a bíróság elrendelte letartóztatását. 

A végzés nem végleges, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be ellene. (Fotó: Tények)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !