Előzésből halálos baleset - Egy bedrogozott sofőr miatt halt meg egy motoros Zalában

Nem jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Nagykanizsai Járásbíróság az a férfit, aki drogosan balesetet okozott és segítségnyújtás nélkül továbbhajtott.

A vádlott egy ismeretlen személytől kokaint szerzett, majd a drog elfogyasztása után autóba ült. A férfi derült időjárási és nappali, jó látási viszonyok között utazott Garabonc irányából Nagyrada felé, amikor észlelte, hogy előtte több személygépkocsiból álló járműsor halad. Előzni kezdett, ugyanebben az időben a két autóval előtte lévő, motorral közlekedő sértett szintén előzési manővert hajtott végre. A motoros már két kocsit megelőzött, amikor a vádlott autójával beérte és a jármű hátsó kerekének ütközött. A férfi elvesztette egyensúlyát, leesett a motorról és a vízelvezető árokba zuhant. A motorkerékpár ezt követően a személyautó elé sodródott és a két jármű újra ütközött, amelynek következtében a motor - kb. 82 méterre - a vízelvezető árok falának csapódott. A vádlott a helyszínen nem állt meg, Zalaegerszegre hajtott, s leparkolt egy nyilvános parkolóban. Innen egy közeli áruházhoz sétált, ahol rendőri intézkedés alá vonták, mert a földön feküdt és összefüggéstelenül beszélt. A motoros a kórházban elhunyt, halála és a baleset között ok-okozati összefüggés áll fenn. 

A Nagykanizsai Járásbíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki bódult állapotban elkövetett járművezetés és segítségnyújtás elmulasztásának bűntettében, valamint kábítószer birtoklás vétségében, ezért halmazati büntetésül 6 év börtönbüntetésre ítélte. Emellett ugyanennyi időre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és 7 évre a közúti járművezetéstől is. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott beismerését, csekély nyomatékkel az időmúlást, illetve azt, hogy személyiségzavarban szenved. Súlyosítóként vette számba, hogy több alkalommal volt már büntetve, többszörösen megszegte a KRESZ szabályait és a bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el. Ez utóbbi miatt a férfinek egy korábban kiszabott 10 hónapos fogházbüntetését is le kell töltenie. 

Az ítélet ellen a vádlott és a védője fellebbezett, így az nem jogerős. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !