Valós személyek adatait felhasználva telefonokat vásárolt és értékesített

Ítéletet hozott a Miskolci Törvényszék abban a büntetőügyben, melyben a megállapított tényállás szerint az elsőrendű vádlott férfi 2018 decembere és 2019 márciusa között mintegy 31 alkalommal vásárolt részletfizetésre mobiltelefonokat  egy távközlési szolgáltató online felületéről – kihasználva az internetes rendelés adta egyszerűbb feltételeket –, az ügyletekhez pedig valós, de általa ismeretlen személyek adatait használta fel.

Az elsőrendű vádlott a felhasznált személyes adatokat egy, a jelen eljárással nem érintett ismerősétől, pénzfizetés ellenében szerezte be.

A megrendelt mobiltelefonokat a futár foglalkozású másodrendű vádlott munkaköri szabályait megszegve – alkalmanként 10-20 000 forintért – előre egyeztetett időpontokban és helyeken adta át a szerződésben szereplő személyek helyett az elsőrendű terheltnek, aki a megszerzett nagy értékű eszközöket továbbértékesítette.

A vádlottak cselekményükkel összesen több mint 13 millió forint kárt okoztak a távközlési szolgáltatónak, mely csak csekély részben térült meg.

A törvényszék az elsőrendű vádlottat folytatólagosan elkövetett vesztegetés és csalás bűntette, továbbá többrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége és személyes adattal visszaélés vétsége miatt 2 év 6 hónap szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá mintegy 5 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el vonatkozásában. A bíróság másodendű vádlottat folytatólagosan elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében, bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében és többrendbeli, szintén bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében találta bűnösnek és őt 2 év, végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 3 év csomagkiszállító futár foglalkozástól eltiltásra ítélte, esetében is vagyonelkobzást rendelt el és egyúttal előzetes mentesítésben részesítette. 

Az ítélet jogerős. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !