Árnyékkormány: rekordszintre ért a szegénység Magyarországon

Rekordszintre ért a szegénység Magyarországon, ami a legfiatalabb és a legidősebb korosztályt, valamit a romákat érinti legsúlyosabban - jelentette ki az Árnyékkormány romaügyi tanácsadója. Herfort Marietta szavai szerint az Európa-rekorder orbáni infláció, a folyamatos áremelések és megszorítások a legszegényebb és legkiszolgáltatottabb rétegeket taszították nyomorba.

A KSH legújabb adatai alapján a gyermekes háztartások súlyos anyagi nehézségei nőttek, a három vagy több gyermeket nevelő családoknak közel 20 százaléka él relatív jövedelmi szegénységben, míg a két gyermeket nevelő szegény családok száma a duplájára nőtt. Herfort Marietta szerint az emberek a munkájukból nem keresnek annyi pénzt, hogy abból tisztességesen meg tudjanak élni, és a legszegényebbek helyzetén az igazságtalan családtámogatási rendszer sem segít. A szegénység a romák körében is brutális mértékben nőtt: a teljes népcsoportot nézve a romák 51 százaléka él szegénységben, hiába a nemzeti roma stratégia vagy a kormányzati felzárkózó települések program - tette hozzá.

"Az Árnyékkormány szociáldemokrata fordulatra készül a kormányváltás után. Áremelések helyett bér- és nyugdíjemelést, magánkórházak és magániskolák helyett erős állami egészségügyet és oktatást, a milliárdos elit kiszolgálása helyett igazságos Magyarországot akarunk. Csak egy szociáldemokrata kormány tudja felszámolni azt a szegénységet, amit az Orbán-rendszer hagy majd maga után." - fogalmazott Herfort Marietta. (OS)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !