Egy fotel meggyújtásával több mint 12 millió forintot egy zalai férfi

A Nagykanizsai Járásbíróság jogerős ítéletet hozott arra férfire, aki egy fotel meggyújtásával több mint 12 600 000 forint kárt okozott.

Az ittas vádlott este hazafelé tartott, mikor egy hirtelen ötlettől vezérelve egy elhunyt ismerőse házához ment. A lakatlan háznál talált egy fazekat, amelyre felállt, kitört egy ablakot, majd bemászott az épületbe. Az ágy mellett lévő fotelt öngyújtóval meggyújtotta, amelynek következtében a tűz gyorsan elterjedt a szobában. A vádlott pár percig tétlenül nézte a lángokat, majd elhagyta a helyszínt. A tüzet a környéken lakók észlelték és értesítették a tűzoltókat. A felgyújtott szoba teljesen kiégett a bútorokkal együtt, azonban a láng nem terjedt tovább. A hő és a füst az épület többi részét károsította, a vakolat lemállott, a villanyvezetékek megolvadtak, a ház belseje kormos lett. A férfi, attól tartva, hogy a nyomozás során lebukik, később visszament az ingatlanhoz, hogy eltüntesse a nyomokat. Bemászott a ház kiégett ablakán, és a pincefeljáróban papírlapokat helyezett a földre. Rátette az ott lévő gumiabroncsot, majd a papírt meggyújtva a gumi lángra kapott és a tűz a helyiségben lévő lomokra is átterjedt. A kormos füstöt látva a szomszédok ismét kihívták a tűzoltókat.

A Nagykanizsai Járásbíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett rongálás bűntettében, ezért őt 90 nap elzárásra ítélte. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a döntés meghozatalánál a férfi pszichés zavartságát és beismerő vallomását, míg súlyosítóként, hogy büntetett előéletű, a bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el. 

Az ítélet - a polgári jogi igény kivételével - jogerős. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !