Bombával fenyegetőzőtt a gondnokság alatt álló sümegi férfi

A Tapolcai Járásbíróság 1 év 6 hónap időtartamra próbára bocsátotta, valamint az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére kötelezte azt az 51 éves sümegi férfit, akivel szemben közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt indult büntetőeljárás. 

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2022. január 10-én valótlan bejelentést tett a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányító Központjába, miszerint a Veszprém Vármegyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézmény 6. számú telephelyén bombát helyezett el. 

A bejelentés alapján a Sümegi Rendőrőrs két járőre megjelent a Sümeg, Nyírlak puszta 6. szám alatt található telephelyen, azonban ott bombakutatást nem hajtottak végre, mivel megállapítást nyert, hogy a gondozottak az intézmény irodahelyiségébe nem tudnak bejutni, így oda a vádlott bombát biztosan nem tudott elhelyezni.

A vádlott 2020 szeptembere óta a Veszprém Vármegyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézménye 6. számú telephelyének lakója, mivel pszichiátriai beteg és a Tapolcai Járásbíróság ítélete alapján cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondnokság alatt áll 2017. április 3-tól.

A vádlott az elmeműködés kóros állapotában, hasadásos elmebetegség következményeként kialakult kóros személyiségzavarban szenved, s az elmeműködés ezen kóros állapota fennállott a terhére rótt cselekmény idején is, így enyhe fokban korlátozta a vádlottat abban, hogy cselekménye következményeit felismerje, és hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjék. 

A vádlott azzal a magatartásával, hogy a köznyugalom megzavarására alkalmas, olyan valótlan bejelentést tett, hogy Veszprém Vármegyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézmény 6. számú telephelyén bombát helyezett el, ezáltal azt a látszatot keltette, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget, megvalósította a közveszéllyel fenyegetés bűntettét.

A bíróság büntetővégzése jogerős.  

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !