Keresés ebben a blogban

Felfüggesztett szabadságvesztés büntetést kapott az illegális autóbontóként tevékenykedő devecseri férfi

Az Ajkai Járásbíróság az előkészítő ülésen meghozott ítéletével veszélyes és különösen jelentős mennyiségű hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 1 év 3 hónap, végrehajtásában 1 év 6 hónapra felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélte azt a devecseri férfit, akivel szemben gépjárművek engedély nélküli bontása miatt indult büntetőeljárás. A bíróság a vádlottal szemben 423.330 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el, továbbá az eljárás során felmerült 177.849 forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte - közölte a Veszprémi Törvényszék. 

A megállapított tényállás szerint az 52 éves devecseri vádlott 2021-ben több alkalommal – közelebbről meg nem határozható időpontokban – ismeretlen személyektől bontás és alkatrész értékesítés céljából üzemképtelen állapotban lévő, forgalomból kivont gépjárműveket vásárolt. A vádlott a megvásárolt gépkocsikat a lakóhelyén szétbontotta, és annak alkatrészeit – így az általa kibontott, veszélyes hulladéknak minősülő ólomakkumulátorokat is – 2021-ben több, fémkereskedéssel foglalkozó gazdasági társaságnak értékesítette. A vádlott az engedély nélkül végzett gépjárműbontási tevékenység során kiszerelt ólomakkumulátorok értékesítéséből 428.489 forint, míg az egyéb fémhulladék értékesítéséből 574.420 forint, összesen 1.002.909 forint vagyoni haszonra tett szert. Továbbá a 2021-ben összesen legkevesebb 14.518 kg mennyiségre vonatkozóan végzett engedély nélkül hulladékgazdálkodási tevékenységet, amely a törvény alapján különösen jelentős mennyiségű hulladéknak minősül. 

A vádlottat a Veszprém Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály Hulladékgazdálkodási Osztálya a 2022. március 10-én véglegessé vált határozatával a hulladékgazdálkodási engedélyhez kötött tevékenység engedély nélkül történő végzése miatt 579.579 forint hulladékgazdálkodási bírság megfizetésére kötelezte.

A vádlott az előkészítő ülésen a vádirattal egyező beismerő nyilatkozatot tett és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság a beismerő nyilatkozatot elfogadta és ítéletet hozott, amelyet az ügyész, a vádlott és a védő is tudomásul vett, így az eljárás jogerősen befejeződött. (Fotó: Illusztráció)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !