Felfüggesztett szabadságvesztés büntetést kapott az illegális autóbontóként tevékenykedő devecseri férfi

Az Ajkai Járásbíróság az előkészítő ülésen meghozott ítéletével veszélyes és különösen jelentős mennyiségű hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 1 év 3 hónap, végrehajtásában 1 év 6 hónapra felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélte azt a devecseri férfit, akivel szemben gépjárművek engedély nélküli bontása miatt indult büntetőeljárás. A bíróság a vádlottal szemben 423.330 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el, továbbá az eljárás során felmerült 177.849 forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte - közölte a Veszprémi Törvényszék. 

A megállapított tényállás szerint az 52 éves devecseri vádlott 2021-ben több alkalommal – közelebbről meg nem határozható időpontokban – ismeretlen személyektől bontás és alkatrész értékesítés céljából üzemképtelen állapotban lévő, forgalomból kivont gépjárműveket vásárolt. A vádlott a megvásárolt gépkocsikat a lakóhelyén szétbontotta, és annak alkatrészeit – így az általa kibontott, veszélyes hulladéknak minősülő ólomakkumulátorokat is – 2021-ben több, fémkereskedéssel foglalkozó gazdasági társaságnak értékesítette. A vádlott az engedély nélkül végzett gépjárműbontási tevékenység során kiszerelt ólomakkumulátorok értékesítéséből 428.489 forint, míg az egyéb fémhulladék értékesítéséből 574.420 forint, összesen 1.002.909 forint vagyoni haszonra tett szert. Továbbá a 2021-ben összesen legkevesebb 14.518 kg mennyiségre vonatkozóan végzett engedély nélkül hulladékgazdálkodási tevékenységet, amely a törvény alapján különösen jelentős mennyiségű hulladéknak minősül. 

A vádlottat a Veszprém Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály Hulladékgazdálkodási Osztálya a 2022. március 10-én véglegessé vált határozatával a hulladékgazdálkodási engedélyhez kötött tevékenység engedély nélkül történő végzése miatt 579.579 forint hulladékgazdálkodási bírság megfizetésére kötelezte.

A vádlott az előkészítő ülésen a vádirattal egyező beismerő nyilatkozatot tett és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság a beismerő nyilatkozatot elfogadta és ítéletet hozott, amelyet az ügyész, a vádlott és a védő is tudomásul vett, így az eljárás jogerősen befejeződött. (Fotó: Illusztráció)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !