Keresés ebben a blogban

Hálapénz miatt kaphat letöltendő börtönbüntetést egy orvos Hajdú-Bihar vármegyében

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat két vádlott ellen, akik műtéti előjegyzés és vizsgálat elvégzése érdekében vettek át készpénzt.

A vádirat szerint a szakorvos vádlott munkaköri feladataiból adódóan egy egészségügyi szervezeti egység orvosai és szakdolgozói tevékenységének irányítása, ellenőrzése, a betegek napi gyógykezelésének elrendelése, műtéti időpontok beosztása, zárójelentések kiállítása volt a feladata a betegellátás mellett.

A másik vádlott is egészségügyi szolgálati viszonyban állt, társa asszisztenseként dolgozott.

A szakorvos 2021. október 1-je és 2022. január 28-a között összesen 4 alkalommal vett át különböző összegű készpénzt és egyéb ajándéktárgyat 3 betegtől és 1 beteg hozzátartozójától. Az orvos olyan egészségügyi ellátásért – műtéti előjegyzés, vizsgálat elvégzése – fogadott el jogtalan előnyt, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozott.

A szakorvos egy alkalommal az egyik betegtől borítékban átvett készpénzből 5.000 forintot adott át az asszisztensének, aki azt elfogadta.

Az elkövetők megszegték az egészségügyi törvény, a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Etikai Kódexének  vonatkozó előírásait.

Az ügyben a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozott.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség a szakorvos vádlott ellen 4 rendbeli önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette, míg az asszisztens vádlottal szemben bűnsegédként elkövetett önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken.

A vármegyei főügyészség a vádiratban a szakorvos vonatkozásában börtönbüntetés, míg az asszisztens kapcsán felfüggesztett börtönbüntetés és mindkét vádlottat érintően pénzbüntetés kiszabását indítványozta. Az orvos vonatkozásában továbbá indítványt tett arra, hogy a törvényszék tiltsa el őt a közügyek és az orvosi foglalkozás gyakorlásától. (Fotó: Illusztráció)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !