Értékes mobiltelefonja miatt figyeltek fel a sértettre, kifosztották és súlyos sérülést okoztak neki

Felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt a Gödöllői Rendőrkapitányság indított eljárást abban az ügyben, amelynek gyanúsítottjával szemben a Budakörnyéki Járásbíróság a legszigorúbb kényszerintézkedést rendelte el.

2023. március 17-én a gyanúsított találkozott a sértettel, akit beinvitált egy közelben tartott családi rendezvényre. Ezt követően bementek egy szobába, ahol mások mellett a fiatalkorú gyanúsított is tartózkodott. Ekkor az idősebb gyanúsított megkérte a sértettet, hogy játsszon le zenét a nála lévő mobiltelefonnal. Mivel ezt a sértett nem akarta megtenni, a gyanúsított rángatni kezdte a sértett ruházatát azért, hogy megszerezze tőle a telefonkészüléket. Közben a férfi többször meg is megfenyegette áldozatát, akit aztán megütött. Nem sokkal később a fiatalkorú gyanúsított csatlakozott az idősebb terhelthez, bántalmazta a sértettet, majd egy szúró-vágó eszközzel megfenyegette őt. Hasonlóan tett a szobában tartózkodó harmadik, eddig ismeretlen személy is, aki szintén megütötte a sértettet. Végül a bántalmazott férfitól a terheltek számos értéktárgyat – fülhallgatót, bankkártyákat, Szépkártyát, bérletet, napszemüveget, készpénzt – tulajdonítottak el, összesen mintegy 150.000 forint értékben - közölte a Budapest Környéki Törvényszék.

A cselekmény során a sértett 8 napon túl gyógyuló súlyos - orrcsont-törés - sérülést szenvedett.

Figyelemmel a terhükre rótt cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és a kiszabható büntetés mértékére (felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, a súlyos testi sértés bűntette 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő) alappal feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a gyanúsítottak megpróbálhatják kivonni magukat az eljárás alól, megszökhetnek, vagy elrejtőzhetnek. Továbbá az idősebb terhelttel szemben más ügyben is folyamatban van eljárás, ezért vele szemben fennáll a bűnismétlés veszélye. Emellett az ügyészi indítvány szerint mindkét gyanúsított megpróbálhatja a még ki nem hallgatott tanúkat befolyásolni, ezért a letartóztatásuk indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottakat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatásukat az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2023. április 20-ig. 

A döntést az ügyész, a gyanúsítottak és a fiatalkorú terhelt védője tudomásul vette. Mivel a másik védő nem volt jelen, ezért jogorvoslatra neki 3 munkanap áll a rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !