Csalás miatt több, mint húszmillió forint kártérítés kell kifizetnie egy miskolci nőnek

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa helybenhagyta a Miskolci Járásbíróság elsőfokú ítéletét, amellyel csalás bűntette miatt öt év szabadságvesztésre ítélt és több, mint húszmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezett egy miskolci nőt.

A megállapított tényállás szerint a vádlott egy hivatalos személlyel fennálló, de a valóságban nem létező kapcsolatára hivatkozva rábírta a sértetteket arra, hogy lakásárverések alaplicitjeként meghatározott pénzösszegeket adjanak át neki, amelyeket befizet, így az ingatlanok tulajdonjogát ők szerzik majd meg. A sértettek többmillió forintot adtak át különböző alkalmakkor a vádlottnak, aki egy fiktív e-mail címről értesítést küldött az árverés megnyeréséről, a valóságban azonban a lakások nem álltak végrehajtás alatt - közölte a Miskolci Törvényzék.

A terhelt másik „módszere” az volt, hogy különféle valótlan indokokra hivatkozva (úgy mint hozzátartozó hagyatéki ügye, elhúzódó peres eljárás, autók eredetiségvizsgálata, cégbírósági ügyintézés, részvényvásárlás) kért kölcsön az ügy sértettjeitől. Valójában azonban a nő hozzátartozója nem halt meg, peres eljárása sem volt folyamatban és a többi indok sem volt valós. Mindezzel a sértetteket tévedésbe ejtette és nekik kárt okozott.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalás bűntettének minősített esetei miatt 5 év szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, egyúttal kötelezte több, mint húszmillió forint kártérítés megfizetésére is az egyes sértettek javára.

A másodfokon eljáró Miskolci Törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta, így az jogerős.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !