A bíróság enyhítette a párját baltával agyonverő és felgyújtó nő büntetését

A harmincas évei végén járó vádlott és a sértett élettársak voltak. Rendszeresek voltak köztük az akár tettlegességig is fajuló veszekedések, melyek kiváltó oka legtöbbször a vádlott italozó életmódja volt, valamint az, hogy a 63 éves sértett féltékeny volt a nála lényegesen fiatalabb és a tudtával prostitúciós tevékenységet folytató nőre - közölte a Győri Ítélőtábla.

A vádlott 2022. január 1-jén napközben nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott el, és 20 óra körüli időben hazatérve ismét veszekedés tört ki az élettársak között, mely miatt rendőri intézkedésre is sor került. A rendőrök távozását követően, 21 óra körüli időben a vádlott és a sértett között ismét fellángolt a vita, amelynek hevében a sértett 3-4 ízben, sérülést nem okozva pofon ütötte a vádlottat. A vádlott dühében bántalmazni kezdte a sértettet, a mellkasánál meglökte őt, aki fejjel hátrafelé a vaskályhának ütődött és vérző fejjel a földön fekve maradt. Ezután mindkét öklével több alkalommal megütötte a hanyatt fekvő sértett fejét, aki könyörgött neki, hogy hagyja abba, de a vádlott magához vette a kályha mellett lévő baltát, és az élével legkevesebb hét alkalommal lesújtott a sértett koponyájára, és testére. Amikor észlelte, hogy a sértett nem mozdul, egy kabáttal letakarta a felsőtestét, majd felgyújtotta az ekkor már élettelen férfi testét, és elhagyta a helyszínt.

A fenti tényállás alapján az elsőfokon eljáró Tatabányai Törvényszék a vádlottat különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében ítélte bűnösnek, ezért őt 18 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

A Győri Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét részben megváltoztatta, és a vádlott szabadságvesztés büntetését 14 évre enyhítette.

A másodfokú bíróság megítélése szerint az első fokon eljáró törvényszék a büntetés kiszabása során nem volt kellőképpen tekintettel a vádlott személyében rejlő – jelen esetben kisebb fokú – társadalomra veszélyességre. Az enyhítő körülmények között nagyobb súllyal kell értékelni, hogy a vádlott ez idáig a társadalom peremére szorulva élt. A sértettel kirívóan rossz körülmények között, állandóan tettleges – és verbális konfliktusok között laktak együtt. Ennek egyik epizódja volt a bűncselekmény előtti veszekedés. Ezen körülményeket együttesen értékelve a valóban kegyetlen elkövetési móddal, a középmértéket (15 év) el nem érő fegyházbüntetés kiszabása volt indokolt. (Fotó: police.hu)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !