Ugrás a fő tartalomra

Egy idős, hanyatló mentális állapotban lévő asszony úgy adta el töredék áron az ingatlanát, hogy nem is emlékezett arra, hogy az övé volt

Egy idős, hanyatló mentális állapotban lévő asszony úgy adta el töredék áron az ingatlanát, hogy nem is emlékezett arra, hogy az övé volt. A Pest Megyei Főügyészség pert indított az ügyben.

A szerződés jogi értelemben a szerződő felek akaratának kölcsönös és egybehangzó kifejezése. A szerződési nyilatkozat a felek szabad döntésén alapul, vagyonukról maguk érdekei szerint rendelkezhetnek. Ehhez természetesen szellemi épségre, megfontolási és döntési készségre is szükség van. Ha ez valamilyen okból nem áll fenn – és egyébként sem volt indokolt a szerződés -, a jog a szerződést érvénytelennek tekinti. Az ilyen érvénytelen szerződés, valamint erre tekintettel az utána kötött további szerződések miatt három éven belül akkor is per indítható, ha az új vevő, vagy későbbi vevők jóhiszeműek voltak, és mit sem tudtak a szerződés érvénytelenségéről.

Jelen esetben az egyik szerződő fél - egy gyermektelen, özvegy idős asszony - közel ötven éve lakott abban a gödi házban, amely az adásvétel tárgya volt. Az asszony hosszabb ideje mentális problémákkal küzdött, emiatt kórházban kezelték. Nem volt tisztában férje korábbi halálával, és azzal sem, hogy az általa lakott ingatlan az ő tulajdona. 2020 júliusában az illetékes járási hivatal előtt ideiglenes gondnokság alá helyezése iránt eljárás indult, majd a későbbiekben a bíróság – mivel ügyei viteléhez szükséges belátási képessége tartósan teljes körűen hiányzott, állapotában legfeljebb romlás volt várható - gondnokság alá helyezte, és pszichiátriai betegek szociális otthonába került.

Ezt megelőzően, 2020 szeptemberében viszont az idős hölgy gödi házát egy férfi – akivel tisztázatlan körülmények között ismerkedett meg – megvásárolta, egyben a szerződésben holtig tartó haszonélvezeti jogot alapítottak a nő javára. A szerződésben 7.000. 000 forint szerepelt vételárként, azonban az igazságügyi szakértői vélemény szerint az ingatlan értéke haszonélvezeti joggal terhelten is ennek háromszorosa, 21.200.000 forint volt. Az idős asszony későbbi meghallgatásai során nem emlékezett arra, hogy eladta a házát, de arra sem, hogy az ő tulajdona volt.A vevő bő egy hónappal később tovább is akart adni az ingatlanon 7.300.000 forintért, azonban az új vevő tulajdonjogát már nem jegyeztette be a földhivatalnál, hanem felbontották a szerződést. A vevő két év múlva újra értékesítette az ingatlant.

Az ügyben nyomozás is indult. Az igazságügyi orvosszakértők megállapították, hogy az asszonynál kifejezett szellemi hanyatlás, szigetszerű emlékezet és organikus paranoid zavar tünetei jellemzőek. A szakértők szerint, amikor eladta az ingatlanát - igen nagy valószínűséggel - mentális zavara következtében ügyei viteléhez szükséges belátási képessége teljes mértékben hiányzott.

A fentiek miatt a Pest Megyei Főügyészség közérdekvédelmi jogkörében pert indított a Budapest Környéki Törvényszéken az asszony tulajdonjogának visszajegyzése iránt az ingatlan-nyilvántartásba.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy benzinkúton elhagyott nagyobb összegű készpénzt megtalálta, magával vitte és azt a hatóságon nem adta le

A Győri Rendőrkapitányság jogtalan elsajátítás vétsége megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A rendelkezésre álló adatok alapján , vélhetően a képen látható férfi gyanúsítható azzal, hogy 2022. szeptember 25-én 12 óra körül Győrben, a Szent István úton lévő egyik benzinkúton elhagyott nagyobb összegű készpénzt megtalálta, magával vitte és azt a hatóságon nem adta le. A rendőrség kéri, hogy aki a képen látható személyt felismeri, vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen a Győri Rendőrkapitányságon (Győr, Zrínyi utca 54.), illetve névtelensége megőrzése mellett hívja a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-96-417-329-es hívószámon vagy az ingyenesen hívható 06-80-555-111-es Telefontanú zöldszámát, illetve bejelentés tehető a 112-es központi segélyhívón is. (Fotó: police.hu) Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Videón, ahogyan egy Chevrolet elgázol egy kerékpárost

A Győri Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya eljárást folytat segítségnyújtás elmulasztása bűntett elkövetésének gyanúja miatt. A rendelkezésre álló adatok alapj án egy ismeretlen személy 2022. november 9-én 17 óra 5 perckor Győrben, a Jedlik Ányos híd felől a Híd utca, Töltésszer utca kereszteződésénél lévő körfogalom irányába közlekedett feltehetően egy szürke színű Chevrolet Lacetti kombi típusú személygépkocsijával. Haladása során a járművezető a körforgalom előtt - a kamerafelvétel alapján – észlelte, hogy a számára nem biztosított elsőbbséget egy kerékpáros fiatalember, aki a Híd utca felől hajtott a kijelölt gyalogátkelőhelyre. A sofőr a járművét lefékezte, azonban ennek ellenére a biciklisnek érintőlegesen nekiütközött és őt fellökte, aki ezt követően visszaült a kerékpárjára és tovább haladt. A balesetet észlelve az ismeretlen vezető megállt, de segítségnyújtás nélkül a helyszínt elhagyta. A baleset következtében a 13 éves kerékpáros fiú megsérült Megosztás

Segítsen, ha felismeri a képen látható férfit!

A nyomozók az állampolgárok együttműködését kérik az ismeretlen elkövető azonosításához. A Győri Rendőrkapitányság lopás vétsége gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. A rendelkezésre álló adatok alapján, vélhetően a képen látható ismeretlen férfi gyanúsítható azzal, hogy Győrben, a Szigethy Attila úton lévő élelmiszer áruházban több árucikket rejtett táskájába, majd azokkal fizetés nélkül akart távozni. A bolt elhagyása előtt azonban a biztonsági személyzet őt feltartóztatta, ennek során köztük dulakodás alakult ki, majd az ismeretlen személy a helyszínről - az árucikkeket hátrahagyva – elmenekült. A rendőrség kéri, hogy aki a képen látható férfit felismeri, vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen a Győri Rendőrkapitányságon (Győr, Zrínyi utca 54.), névtelensége megőrzése mellett hívja a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-96-417-329-es hívószámot vagy az ingyenesen hívható 06-80-5

Szökött fogolyt keresnek a nógrádi rendőrök

A Szécsényi Rendőrkapitányság folytat eljárást fogolyszökés vétség elkövetésének gyanúja miatt Oláh Norbert ellen. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a 20 éves férfi 2022. november 20-án a délutáni órákban a lábára helyezett nyomkövető eszközt levágta, majd a házi őrizet helyéül kijelölt szécsényi lakóhelyéről ismeretlen helyre távozott. A Szécsényi Rendőrkapitányság kéri, hogy aki a képen látható férfit felismeri, tartózkodási helyével kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen a Szécsényi Rendőrkapitányságon (3170 Szécsény, Rákóczi út 66.) személyesen, telefonon a 06-32-372-255-ös hívószámon, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a nap 24 órájában ingyenesen hívható 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán, vagy hívja a 112-es központi segélyhívószámot. (Fotó: police.hu) Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Autóbuszvezetővel verekedett össze egy taxis (videó)

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt két év fegyházbüntetésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a taxist, aki közlekedési konfliktusba keveredett egy buszvezetővel még 2019 decemberében. A buszsofőrt, a másodrendű vádlottat garázdaság miatt marasztalta el a bíróság és 375 ezer forint pénzbüntetésre ítélte - közölte a Fővárosi Törvényszék pénteken az MTI-vel. A konfliktust ismertetve azt írták: Budapest belvárosában egy körforgalmat elhagyva a taxis a záróvonalat átlépve besorolt az autóbusz elé, és ezzel fékezésre kényszerítette a buszsofőrt. A taxis továbbhaladt a menetirány szerinti belső sávban Amikor megállt a piros lámpánál, a buszsofőr áthajtott a szembejövő sávba, mellé állt, kinyitotta a busz ajtaját, és számonkérte a taxison a korábbi manővert. A taxisofőr ekkor - még az autójában ülve - leköpte az autóbusz ajtajában álló buszsofőrt, aki erre válaszul megrúgta a taxi vezetőoldali ajtaját. A taxis ekkor kiszállt az autójából, fellépett a buszra é