Egy idős, hanyatló mentális állapotban lévő asszony úgy adta el töredék áron az ingatlanát, hogy nem is emlékezett arra, hogy az övé volt

Egy idős, hanyatló mentális állapotban lévő asszony úgy adta el töredék áron az ingatlanát, hogy nem is emlékezett arra, hogy az övé volt. A Pest Megyei Főügyészség pert indított az ügyben.

A szerződés jogi értelemben a szerződő felek akaratának kölcsönös és egybehangzó kifejezése. A szerződési nyilatkozat a felek szabad döntésén alapul, vagyonukról maguk érdekei szerint rendelkezhetnek. Ehhez természetesen szellemi épségre, megfontolási és döntési készségre is szükség van. Ha ez valamilyen okból nem áll fenn – és egyébként sem volt indokolt a szerződés -, a jog a szerződést érvénytelennek tekinti. Az ilyen érvénytelen szerződés, valamint erre tekintettel az utána kötött további szerződések miatt három éven belül akkor is per indítható, ha az új vevő, vagy későbbi vevők jóhiszeműek voltak, és mit sem tudtak a szerződés érvénytelenségéről.

Jelen esetben az egyik szerződő fél - egy gyermektelen, özvegy idős asszony - közel ötven éve lakott abban a gödi házban, amely az adásvétel tárgya volt. Az asszony hosszabb ideje mentális problémákkal küzdött, emiatt kórházban kezelték. Nem volt tisztában férje korábbi halálával, és azzal sem, hogy az általa lakott ingatlan az ő tulajdona. 2020 júliusában az illetékes járási hivatal előtt ideiglenes gondnokság alá helyezése iránt eljárás indult, majd a későbbiekben a bíróság – mivel ügyei viteléhez szükséges belátási képessége tartósan teljes körűen hiányzott, állapotában legfeljebb romlás volt várható - gondnokság alá helyezte, és pszichiátriai betegek szociális otthonába került.

Ezt megelőzően, 2020 szeptemberében viszont az idős hölgy gödi házát egy férfi – akivel tisztázatlan körülmények között ismerkedett meg – megvásárolta, egyben a szerződésben holtig tartó haszonélvezeti jogot alapítottak a nő javára. A szerződésben 7.000. 000 forint szerepelt vételárként, azonban az igazságügyi szakértői vélemény szerint az ingatlan értéke haszonélvezeti joggal terhelten is ennek háromszorosa, 21.200.000 forint volt. Az idős asszony későbbi meghallgatásai során nem emlékezett arra, hogy eladta a házát, de arra sem, hogy az ő tulajdona volt.A vevő bő egy hónappal később tovább is akart adni az ingatlanon 7.300.000 forintért, azonban az új vevő tulajdonjogát már nem jegyeztette be a földhivatalnál, hanem felbontották a szerződést. A vevő két év múlva újra értékesítette az ingatlant.

Az ügyben nyomozás is indult. Az igazságügyi orvosszakértők megállapították, hogy az asszonynál kifejezett szellemi hanyatlás, szigetszerű emlékezet és organikus paranoid zavar tünetei jellemzőek. A szakértők szerint, amikor eladta az ingatlanát - igen nagy valószínűséggel - mentális zavara következtében ügyei viteléhez szükséges belátási képessége teljes mértékben hiányzott.

A fentiek miatt a Pest Megyei Főügyészség közérdekvédelmi jogkörében pert indított a Budapest Környéki Törvényszéken az asszony tulajdonjogának visszajegyzése iránt az ingatlan-nyilvántartásba.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !