Ugrás a fő tartalomra

Külföldről csalásokkal megszerzett pénzösszegek tisztára mosására specializálódott a magyar bűnbanda

A KR NNI nemrég zárta le annak a pénzmosási ügynek az aktáját, aminek a nyomozását két évvel ezelőtt még a Komlói Rendőrkapitányság kezdte el. A siker közös, hiszen az úgynevezett számlaváltós csalásokon keresztül külföldről megszerzett pénzösszegek nagy része a sértettekhez visszakerülhetett. A nyomozók az ügyben vádemelést javasolnak - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

A Komlói Rendőrkapitányság bűnügyesei kezdték meg még 2020 nyarán a feltérképezését annak a bűnbandának, amelyik külföldről csalásokkal megszerzett pénzösszegek tisztára mosására specializálódott. A bűnszervezet tagjai mindezt úgy végezték, hogy külföldi cégek számítógépes rendszereibe beférkőztek, majd a cég egyik üzleti partnereként kiadva magukat megtévesztették a megrendelőt, akinek aztán az eredeti üzleti partnerrel megegyező, néhány karakter eltérést tartalmazó magyarországi társaság bankszámla számát adták meg, mint teljesítési célszámlát. 

Ehhez kétféle módon használtak fel cégeket. Egyrészt volt olyan gazdasági társaság, amit kimondottan erre a célra hoztak létre. Emögött semmilyen valós gazdasági tevékenység nem állt, a vállalkozások csak névleg működtek, és csak a pénzösszegek elrejtéséhez, elidegenítéséhez használták fel azokat. Másrészt kapcsolatba léptek olyan cégekkel, amelyeknek bizonyos ellenérték fejében megszerezték a bankszámla számait, és arra utaltak át a különböző összegeket, amiket aztán onnan felvettek. Így kvázi egyfajta célállomásként felhasználva őket.    

A konspirált módon működő illegális pénzügyi hálózat teljes feltérképezéséhez tavaly év elején a komlói nyomozók mellé becsatlakoztak a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatal (KR NNI VVH) Nyomozó Osztály munkatársai is, míg a szervek közötti együttműködést az Országos Rendőr-főkapitányság koordinálta. Mindezen kooperáció hátterét az adta, hogy a Komlói Rendőrkapitányság már az ügy elején nagy hangsúlyt fektetett a sértettek kárának megtérülésére, és a bűnös úton szerzett vagyon visszaszerzésére.

Az eljárás alatt tucatnyi – többségében külföldi – sértett sérelmére elkövetett csalásból származó pénz útját sikerült a komlói és a KR NNI nyomozóinak beazonosítani, majd zárolni. Az összehangolt akcióknak köszönhetően a rendőrök összesen 18 elkövetőt fogtak el: két nőt és 16 férfit. Mint azt a nyomozás megállapította a bűnbanda élén a 29 éves budapesti L. László állt, míg a csapat második embere a 49 éves budapesti D.M. Krisztián volt. A hierarchiában alattuk állókat olyan szervezett módon irányították, hogy tételesen le volt osztva, kinek mi a feladata. A bűnszervezetben voltak olyanok, akik a számításba jöhető cégeket keresték fel, majd tárgyaltak velük arról, hogy bankszámláikat használhassák, de voltak olyanok is, akik az újdonsült vállalkozások létrehozásáért feleltek, míg megint mások strómanként vettek részt az üzletekben, és csak a nevüket adták a cégek megalapításához, ugyanakkor a bűnszervezet tagjai voltak ügyvédek is, akik a cégalapítások jogi hátterét biztosították, míg a sor végén a pénzt felvevők álltak. 

A banda két fő tagját bűnszervezet tagjaként üzletszerűen elkövetett pénzmosással gyanúsították meg a nyomozók, míg a banda többi tagjának különböző bűncselekmények miatt kell felelnie: így közokirat-hamisítás, csalás, pénzmosás.  

A két évig zajló és mindenre kiterjedő, alapos nyomozásnak köszönhetően összesen 2.312.980.000 forintot sikerült a rendőröknek zárolniuk, majd lefoglalniuk. A vagyon nagy része időközben már vissza is került a sértettekhez, így kártalanításuk döntő többségében megvalósulhatott.

A nyomozást pár héttel ezelőtt a KR NNI VVH befejezte, majd az ügy iratait vádemelési javaslattal megküldte a Pécsi Járási Ügyészségnek.  

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A rendőrség 300 000 forintot fizet annak, aki olyan információval szolgál, ami Szalai András elfogását eredményezi

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 300 000 forint nyomravezetői díjat tűzött ki a Szalai András elfogásának elősegítése érdekében. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Győri Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály Életvédelmi Alosztálya körözési eljárást folytat. Továbbá a Győri Törvényszék Büntetésvégrehajtási Csoportja szintén elfogatóparancsot bocsátott ki Szalai András magyar állampolgár ellen orgazdaság bűntette, zsarolás bűntettének kísérlete és egyéb bűncselekmények elkövetése miatt. Nevezett személy felkutatására tett intézkedések ezidáig eredményre nem vezettek, elfogása nem valósult meg. A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvényben rögzített jogkörénél fogva a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője nettó 300 000 forint díjat ajánlott fel a nyomravezetőnek. A díjkitűzés összege annak fizethető ki, aki Szalai András felkutatását közvetlenül elősegítő olyan információval szolgált, ami az elfogását eredményezi. A rendőrség a nyomravezető szem

Razzia indul a magyar utakon: ezekre a sofőrökre vadásznak a rendőrök

A rendőrök 2022. augusztus 8-14. között fokozottan ellenőrzik a megengedett legnagyobb sebesség betartását Magyarország közútjain - közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálata. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) 2022. augusztus 8-14. között Speed elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozik. A rendőrség Magyarország egész területén fokozott sebességellenőrzést végez. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A monori vasútállomáson támadt 16 éves áldozatára két 23 éves fiatal

A monori vasútállomáson támadt áldozatára két 23 éves fiatal, a helyi rendőrök néhány óra alatt elfogták őket - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. Gombán töltötte a napját barátnőjével egy 16 éves budapesti fiú 2022. augusztus 3-án. Kora este a monori vasútállomásra ment, ahol a hazafelé induló vonatra várva, egyszer csak két ismeretlen férfi lépett oda hozzá. Záporoztatták felé kérdéseiket és felszólításaikat, fenyegették a tinédzsert, miközben értékeit követelték. A sértett félelmében odaadta támadóinak a nála lévő 2000 forintot és a mobiltelefonját, a két férfi azzal távozott a helyszínről. A monori nyomozók a tudomásukra jutott információk birtokában indultak a két férfi nyomába, néhány órával később egyikük, a gombai D. Arnold kezén kattant a bilincs, F. Tiborért monori tartózkodási helyére mentek, lakásán előkerült a zsákmányolt okostelefon - lefoglalták. Előállításukat kihallgatásuk követte. Egybehangzóan tagadták bűnösségüket, a 23 éves F. Tibor panasszal élt a gyanúsí

Eltűnt Rituper Dávid, a 14 éves fiút július 11-én látták utoljára

A rendőrök a lakosság segítségét kérik. A Bonyhádi Rendőrkapitányságon körözési eljárást folytatnak Rituper Dávid eltűnése kapcsán. A 14 éves fiú, aki a kétyi Gyermekotthon gondozottja 2022. július 11-én engedély nélkül távozott, azóta tartózkodási helye ismeretlen, életjelet nem ad magáról. A képen látható Rituper Dávid körülbelül 165 centiméter magas, vékony testalkatú, barna rövid hajú, barna szemű, jobb keze mutató ujja amputált. Eltűnéskori ruházata nem ismert. A bonyhádi rendőrök kérik, hogy aki a keresett személy jelenlegi tartózkodási helyéről információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Bonyhádi Rendőrkapitányságon, hívja a 0674550-950-es számot, vagy tegyen bejelentést – akár névtelensége megőrzése mellett – a 0680555111 Telefontanú zöldszámán, illetve a 112-es központi segélyhívó telefonszámon. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Száguldozva menekült a rendőrök elől az embercsempész, nekiment egy rendőrautónak is, végül egy árokba csapódott

Ceglédtől Üllőig követtek és próbáltak megállítani a rendőrök egy teherautót, amely száguldozva akarta elkerülni az intézkedést. Nekiment egy rendőrautónak is, végül egy árokba csapódott. A raktérben 20 migráns tartózkodott - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. Gyorsan hajtott a Cegléd, Pesti úton egy teherautó, a sebességmérést végző rendőrök e miatt akarták megállítani. A sofőr azonban gázt adott és egyre nagyobb fokozatra kapcsolva menekült. A rendőrök követték a rendőri intézkedés elől a 4-es főúton száguldó teherautót. Pilis térségében elvesztette uralmát járműve felett és az útpadkára sodródva megállt. Amikor a rendőrök közelebb értek gázt adott és nekiütközve az egyik szolgálati autónak ismét menekülőre fogta - rendőr nem sérült. A 4. számú főúton nagy sebességgel haladt a főváros felé, amikor a 29-es kilométerszelvényben, egy körforgalomból kihajtva újra elvesztette uralmát a jármű felett és az árokba csapódott. A teherautó 49 éves, budapesti sofőrjét elfogták, a raktér