Hamis egyetemi okleveleket készített és használt fel egy férfi Tatabányán

Közokirat-hamisítás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt a Tatai Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be azzal a férfival szemben, aki hamis egyetemi okleveleket készített magának, így doktori cím használatára feljogosító hamis külföldi végzettséget igazoló okiratot hamisított.

A vádirat szerint a férfi számítógép segítségével az interneten talált minták alapján a saját nevére elkészített egy hamis doktori oklevelet. Eszerint 2019. június 21. napjától a doktori cím használatára jogosult, mivel elsajátította a pszichológiai tudományt egy szlovákiai egyetemen. A férfi készített egy határozatot, amely szerint a magyarországi  egyetem 2019. július 5. napján honosítja a szlovák doktori oklevelet. Ezután az elkövető 2019. augusztus 10-én, a tatai kormányablakban a két hamis iratot azért adta le, hogy személyi okmányaiban a doktori címet használhassa. A nyilvántartásban valótlan adatként rögzítették a férfi doktori címét, továbbá az okmányok cseréje megtörtént. 

Az elkövető 2017. évet megelőzően három hamis egyetemi oklevelet készített, melyek szerint gépészmérnök-informatikus, kisgéptervező mérnök, illetve mérnök-informatikus végzettséget szerzett. A férfi 2017-2020. között több különböző munkaviszony létesített, és a szerződéskötéskor a legmagasabb iskolai végzettség igazolására az egyik hamis oklevelet felhasználta. 

A férfi egy tatabányai cégnél 2020. októberben közlekedéstechnológiai szakértőnek jelentkezett. A férfi felsőfokú iskolai végzettsége igazolására a cég HR osztályának átadott törzslapon feltüntette a hamis szlovákiai doktori címet, és a gépészmérnök-informatikus végzettséget igazoló okiratokat. A férfit felvették, azonban ígérete ellenére az okleveleit, illetve azok másolatát nem mutatta be.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatai Járásbíróság az elkövetővel szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést szabjon ki.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !