Negyven helyre tört be a "páncélos banda", zsákmányuk meghaladta a negyvenhétmillió forintot

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt hét személy ellen, akik tíz hónap leforgása alatt negyven helyre törtek be és a zsákmányuk meghaladta a negyvenhétmillió forintot.

A vádirat szerint a banda négy állandó tagból állt. Hozzájuk kapcsolódott egy személy, aki tanyáját búvóhelyként biztosította, illetve egy férfi és egy nő akik egy-egy bűncselekmény elkövetésében vettek részt.

A banda a szinte kizárólag cégek, vállalkozások telephelyeit, illetve boltjait érintő betöréseket alaposan előkészítette. Előzetesen felmérték a budapesti, Pest, és Bács-Kiskun megyei célpontok környezetét, a megközelítését és a lehetséges menekülési útvonalakat is. Mindig egy nagy teljesítményű, terepjárási képességgel is rendelkező gépkocsit használtak, amivel adott esetben szántóföldön vagy erdős részen is egérutat tudtak nyerni.

2019 decembere és 2020 októbere között negyven, jól szervezett betörést követtek el, túlnyomó részében eredményesen. A helyszínekről készpénzt, ékszereket, de értékesebb gépeket is szívesen vittek magukkal. A zsákmány változó képet mutatott, alig ezer forinttól közel tizenkétmillió forintig is terjedt. Előszeretettel próbálták felfeszíteni a helyszíneken lévő páncélszekrényeket illetve páncélkazettákat. Volt, hogy nem bajlódtak velük helyben, hanem egyszerűen magukkal vitték és később a búvóhelyükön nyitották fel azokat. 

A nő kizárólag egy cselekményhez kapcsolódott, akkor saját munkáltatója kárára adott tippet a csapatnak és ezért a zsákmány negyedét kapta utóbb.

Összességében a bő tíz hónap leforgása alatt a banda közel negyvennyolcmillió forintnyi értéket szerzett meg a bűncselekményekkel.

A Ceglédi Járási Ügyészség emelt vádat a sértettek számához, illetve az egyes cselekmények elkövetési értékéhez igazodó bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopások miatt. Emellett a búvóhelyet biztosító személyt bűnpártolás vétségével is megvádolták.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !