Kiderült, nem elmebeteg a férfi, aki kivégezte ismerősét a miskolci Aldi parkolójában

A Miskolci Járásbíróság a letartóztatását rendelte el annak a férfinak, akivel szemben emberölés bűntette miatt indult büntetőeljárás.

A nyomozás adatai szerint 2024. június 11-én 9 óra 20 perckor a  miskolci Aldi parkolójában a gyanúsított tettleg bántalmazta a 76 éves sértettet oly módon, hogy őt több alkalommal kalapáccsal fejen ütötte, majd saját autójába beszállva a bántalmazástól kábult sértettnek több alkalommal nekihajtott az autójával, aminek hatására a sértett két jármű közé szorult. A sértett ennek következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhalálozott.

A gyanúsított fenti cselekménye alkalmas emberölés bűntettének megállapítására, mely azonban az orvos-szakértői véleményre figyelemmel súlyosabban is minősülhet.

A Miskolci Járásbíróság 2024. június 13-én kelt végzésével a gyanúsított előzetes kényszergyógykezelését rendelte el. 

Az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet orvosi véleménye szerint a gyanúsított IMEI-ben történő elhelyezését indokló kommunikációs zavar hátterében szándékos manipuláció volt feltárható, további pszichiátriai osztályos kezelése nem indokolt. Erre figyelemmel az ügyészség a letartóztatásának elrendelését indítványozta.

A bíróság álláspontja szerint a kiszabható büntetés mértékére tekintettel, ami 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés, a szökés, elrejtőzés veszélye reális, melyet a gyanúsított személy körülményei sem ellensúlyoznak. Az is megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított ismeretségi és rokoni körébe tartozó tanúk befolyásolásával megnehezítené a cselekmény kiváltó okának feltárását és bizonyítását. Az elkövetés körülményei alapján pedig megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén újabb személy elleni erőszakos bűncselekményt követne el.

Mindezekre figyelemmel a bíróság egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

A végzés nem végleges.