Ügyfelek adatait adta tovább az egyik telekommunikációs cég alkalmazottja, de hoppon maradt

A Zalaegerszegi Törvényszék előkészítő ülésén hozott nem jogerős ítéletet annak a férfinek az ügyében, aki egy telekommunikációs cég alkalmazottjaként szabályellenesen szolgáltatta ki az ügyfelek adatait.

A vádlott 2016 végétől egy telekommunikációs cég értékesítési partnerének alkalmazásában állt, mint ügyfélszolgálati munkatárs. 2020 közepén jelezte egy ismerősének, hogy mellékállást is vállalna, így jutott hozzá egy olyan férfi elérhetőségéhez, akinek – az általa kitervelt bűncselekmények elkövetéséhez, SIM-kártya cserék lebonyolításához – személyes adatokat tudott megszerezni a cég nyilvántartásaiból. 

A vádlott egy üzenetküldő alkalmazáson keresztül felvette a kapcsolatot a férfivel, aki azt ígérte kriptovalutával fizet a megküldött ügyféladatokért (előfizetési adatok, előfizetésben lévő hívószámok, hívószámokhoz köthető személyek adatai). A két férfi írásban és telefonon tartotta egymással a kapcsolatot, amely során a vádlott csupán a másik fél felhasználónevét ismerte.

A terhelt munkavégzése miatt hozzáfért a távközlési cég által kezelt adatokhoz, amelyeket azonban a vállalat adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzata szerint az ügyfelek hozzájárulása nélkül nem adhatott volna át harmadik félnek. A vádlott tisztában volt ezzel, mégis 2020 novemberétől – az ígért anyagi előnyökért – öt ügyfél adatairól (például név, lakcím, személyazonosító okmány száma, a gazdasági társaságok tekintetében adószám, cégjegyzékszám) képernyőfotókat készített, amelyeket továbbküldött. A másik férfi ezeket felhasználva hozzáfért a sértettek bankszámláihoz, amelyekről jogosulatlanul utalásokat hajtott végre, a vádlott azonban az adatok megküldéséért cserébe ígért anyagi ellenszolgáltatást nem kapta meg. 

A Zalaegerszegi Törvényszék a történteket beismerő, a tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat bűnösnek találta kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében és 3 rendbeli személyes adattal visszaélés vétségében, ezért 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Továbbá kötelezte 400.000 forint pénzbüntetés megfizetésére, valamint 2 évre eltiltotta bármilyen ügyfélszolgálati munkakörnek megfelelő foglalkozás gyakorlásától.

Az ítélettel szemben az ügyész súlyosítás végett nyújtott be fellebbezést.