Egy figyelmetlen kanyarodás vezetett tragédiához Tolmácsnál

A Balassagyarmati Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy 64 éves balassagyarmati férfival szemben. Az elkövető az elsőbbségi szabályokat megszegve okozott halálos közúti balesetet. 

A vád szerint a férfi Tolmács felől a 2. számú főút irányába vezette gépkocsiját, ahol balra akart kanyarodni. Az útkereszteződésben lassított, megállt, mert látta, hogy a külső sávban egy kamion érkezik. A kamion mellett, a belső forgalmi sávban azonban egy személygépkocsi is érkezett, amit a nagy kiterjedésű nyergesvontató és félpótkocsija takaró hatása miatt a vádlott nem észlelt.

Amikor a kamion vezetője lassított, és a jobbra indexelt, majd Tolmács felé kanyarodott, a vádlott elindult, keresztezte a külső forgalmi sávot, majd a belső sávban érkező személygépkocsi elé hajtott. A balról érkező autó vezetője azonnal fékezett, de már nem volt lehetősége a baleset elkerülésére, így a vádlotti autójának ütközött.

A baleset következtében a vétlen autó vezetője nyolc napon túl gyógyuló, utasa azonabn olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítása után a szakszerű egészségügyi ellátása ellenére meghalt.

A baleset oka az volt, hogy a vádlott megszegte a KRESZ elsőbbségre vonatkozó szabályait. Ha a vádlott az elindulásával megvárta volna a járműszerelvény jobbra kanyarodásának befejezését, meggyőződhetett volna arról, hogy a főútról jobbra kanyarodó járműszerelvény mellett halad a védett főúton elsőbbségi helyzetben haladó személygépkocsi, így meg tudta volna adni neki az elsőbbséget.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádiratában a vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását és a közúti járművezetéstől eltiltást, valamint félmilliós bűnügyi költség megtérítését indítványozta.

Arra az esetre, ha a vádlott a bíróság előkészítő ülésén a bűncselekmény elkövetését beismeri és lemond a tárgyaláshoz fűződő jogáról, az ügyészség 1 év 6 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett szabadságvesztést és 3 év járművezetéstől eltiltást indítványozott neki.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt.