Télen akár 20 órás áramszünetek is lehetnek Ukrajnában

A legrosszabb forgatókönyv szerint az ukránok akár 20 órán át is áram nélkül maradhatnak télen – írja a BBC, brit közszolgálati műsorszolgáltató a DTEK ukrán energetikai vállalatra hivatkozva, számolt be az Ekonomicsna Pravda.

Miután Oroszország március végén szisztematikusan lőni kezdte az ukrán energetikai létesítményeket, az ország villamosenergia-termelő kapacitásának fele részben vagy teljesen megsemmisült.

„Ha Oroszország tovább támadja az erőműveket, a legrosszabb forgatókönyv az, hogy télen az ukránok akár napi 20 órát is áram és fűtés nélkül tölthetnek” – állítja Ukrajna legnagyobb magánenergia-vállalata, a DTEK. A probléma része az is, hogy Ukrajna hő- és vízerőműveit nehéz és költséges megjavítani. Több évbe is telhet a javítás, némelyik erőmű pedig már egyáltalán nem javítható.

Az elhúzódó ukrajnai áramkimaradások egyik következménye, hogy amikor helyreáll az áramszolgáltatás, az emberek egyszerre kapcsolják be az összes készüléküket, ami tüzekhez vezet – közölte BBC a katasztrófa-elhárítási szolgálatra hivatkozva. (Kárpáti Igaz Szó)