Nem ismerte be bűnösségét a teherautós, aki halálra gázolt egy zebrán átkelő apát a gyermekével Kispesten

A Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság előkészítő ülést tartott egy büntetőügyben, amelyben egy férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolnak. 

A vádirat szerint a terhelt Kispesten közlekedett a hulladékkonténert szállító tehergépkocsijával, amikor az egyik fényjelző készülék tilos jelzése miatt kialakult forgalmi torlódás során a teherautóval ráhajtott egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyre. A terhelt felismerte, hogy a zebrán áll, azonban a gyalogosforgalmat nem kísérte figyelemmel, nem hajolt előre és nem tekintett oldalra, a visszapillantó tükreit sem nézte meg, helyette a jobb kezében tartott mobiltelefonjára pillantott le többször. Amikor a vádlott észlelte, hogy az előtte közlekedő járművek elindultak, a tőle elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztva a gyalogos-átkelőhely forgalmát nem mérte fel, a rámpatükörbe – amely a holttér áttekintését teszi lehetővé – nem tekintett azért, hogy ellenőrizze a teherautó előtti területet, így nem vette észre a gépkocsi előtt elhaladó férfit és annak gyermekét. A gyalogosok a teherautó elindulását észlelve futó lépésekkel próbáltak tovább haladni, azonban a terhelt a gyorsuló gépjárművel elütötte őket. A sértettek az elszenvedett sérüléseik következtében a helyszínen életüket vesztették.

Az ügyészség a terhelt beismerése és tárgyaláshoz való jogáról történő lemondása esetén 3 év 6 hónap fogházbüntetés és 5 év közúti járművezetéstől való eltiltás kiszabását indítványozta.

Az előkészítő ülésen a terhelt nem ismerte be bűnösségét és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról, ezért a bíróság a bizonyítási indítványok elhangzását követően tárgyalásra utalta az ügyet.

Az eljárás 2024. október 29-én a vádlott meghallgatásával folytatódik