Késeléssel fenyegetve, erőszakkal vették el egy kisfiú cipőjét egy budapesti általános iskolában

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség vádat emelt három tizenéves fiatallal szemben, akik egy iskolatársuk cipőjét szerezték meg erőszakkal.

A vádirat szerint az elkövetéskor 13 éves fiúk egy budapesti általános iskola udvarán odamentek iskolatársukhoz, és a cipőjét követelték. Amikor a sértett közölte, hogy nem adja, az egyik elkövető hátulról lefogta és a két karja alá nyúlva felemelte, a másik fiú – harmadik társuk biztatása közben – pedig lehúzta az áldozat cipőit. A tanárnő látta a történteket, ezért odament hozzájuk, rászólt a támadókra, hogy adják vissza a cipőt. Ennek a fiúk eleget tettek, azonban a cipőt ismét meg akarták szerezni. Követték a sértettet a tornaöltözőbe, és amelyikük az udvaron lefogta, az öltözőben felemelte, majd a falhoz nyomta és meg is ütötte. Társa – miközben a harmadik fiú ismét biztatta – megfenyegette a kiskorút, hogy, ha nem adja oda nekik a cipőjét, késsel meg fogják szurkálni. Ezután az öltözőben tartózkodó egyik diák rászólt a vádlottakra, hogy engedjék el a sértettet és hagyják békén. Ekkor, miközben a vádlottak a sértett segítségére siető személlyel voltak elfoglalva, a megtámadottnak sikerült elmenekülnie az öltözőből, és segítséget tudott kérni egy tanártól. 

A rabláskor 13 éves vádlottak beszámíthatók, és rendelkeznek a bűncselekmény felismeréséhez szükséges belátási képességgel.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege a három fiatalt csoportosan elkövetett rablás bűntettével vádolja, és velük szemben javítóintézeti nevelés elrendelését indítványozza a vádiratban.

A főügyészség felhívja a figyelmet arra, hogy a Büntető Törvénykönyvtörvény szerint egy fiatalkorúval szemben kiszabott büntetés vagy alkalmazott intézkedés célja elsősorban az, hogy a fiatalkorú helyes irányba fejlődjön, és a társadalom hasznos tagjává váljon, erre tekintettel az intézkedés vagy büntetés megválasztásakor a fiatalkorú nevelését és védelmét kell szem előtt tartani.