4,5 kilométernyi vasúti kábelt lopott el három nógrádi férfi

A Balassagyarmati Járási Ügyészség  vádat emelt három férfi ellen, akik lopási céllal súlyosan megrongálták a vasúti infrastruktúrát.

A vádirat szerint a vádlottak ellopták az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonal Nógrádszakál és Litke közötti szakaszán 4,5 km hosszúságú távközlési légkábelt. Láncfűrésszel kivágtak 36 darab fa tartóoszlopot – melyekből több a vasúti sínekre dőlt –, majd levagdosták és feldarabolták a légkábelt, melyet személygépkocsival, több fordulóval Szlovákiába vittek és ott eladtak.

A szakaszon ugyan a személyvonatok közlekedését 2023. augusztus 1. napján megszüntették, azonban a vasúti pályán ritkán, menetrenden kívül nemzetközi tehervonatok közlekednek. A megrongált távközlési kábel az érintett vasúti pályán lévő állomások közti kommunikációt, így a vasúti közlekedés biztonságát szolgálta.

A három férfi a kábelek ellopásával és a pálya megrongálásával összesen 9.301.500 forint kárt okozott. Ellenük társtettesként, jelentős értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás és közlekedés biztonsága ellen elkövetett bűncselekmény a vád. Bűnösségük megállapítása esetén végrehajtandó szabadságvesztés mellett közügyektől eltiltás vár rájuk.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt.