Halottlátónak adták ki magukat, így fosztottak ki egy idős hölgyet Ózdon

Szabadságvesztés büntetésre ítélte az Ózdi Járásbíróság azt a két vádlottat, akik többek között halottlátónak adták ki magukat, így fosztották ki az idős sértettet. 

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak 2021 augusztusában három alkalommal azzal a szándékkal mentek a sértett ózdi ingatlanához, hogy a beteg, mozgásában korlátozott asszonytól pénz szerezzenek. A vádlottak kihasználták a sértett hiszékenységét és különféle indokokkal jutottak be a házba: először vizet kértek, másodszor "halottidézőnek" adták ki magukat. A terheltek harmadik alkalommal pálinkavásárlási szándékot színlelve érték el céljukat, akkor találtak rá egy mappában 100 000 forintra, míg a sértett pénztárcájából 80 000 forintot vettek magukhoz. 

A bíróság a vádlottakat társtettesként elkövetett kifosztás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért elsőrendű vádlottat 3 év  börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 3 év közügyektől eltiltásra, míg másodrendű vádlottat 1 év, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélte. A büntetés-kiszabás során enyhítő körülményként értékelte a bíróság az elsőrendű vádlott kedvezőtlen mentális állapotát és az okozott kár megtérültét, míg súlyosító körülményként estek latba az előéletében rejlő körülmények. A másodrendű vádlott vonatkozásában enyhítő körülményként állapította meg a terhelt büntetlen előéletét, beismerését, valamint a sértetti megbocsátást.

Az ügyész, továbbá a másodrendű vádlott és védője a kihirdetett ítéletet tudomásul vette, azonban elsőrendű vádlott és védője fellebbezést jelentettek be, így az ítélet vonatkozásában nem jogerős.