Másodszor emeltek vádat egy illegális nagykanizsai pénzváltó és két társa ellen

Jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járási Ügyészség azzal a három zalai férfival szemben, akik 2020 nyarától Nagykanizsa belvárosában engedély nélkül folytattak üzletszerű pénzváltási tevékenységet, egyiküket emiatt időközben el is ítélték - tájékoztatta a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-t.

Jánky Judit közlése szerint az egyik férfit 2022-ben jogerősen elítélte a bíróság illegális valutaváltás miatt, ennek ellenére a büntetőeljárás ideje alatt is folytatta az engedély nélküli tevékenységét Nagykanizsa belvárosában. Közismert volt, hogy egy kávézóban napi rendszerességgel végez illegális pénzváltást.

Ügyfelei a hivatalos valutaváltóknál kedvezőbb feltételekkel végzett illegális tevékenysége miatti ítélete után is keresték több százezres vagy milliós nagyságrendű megbízással, 2022 júniusában történt elfogásáig több mint százan. Lebukásakor több mint 20 millió forint értékben foglaltak le nála készpénzt a rendőrök.

A férfi két másik, illegális pénzváltással foglalkozó nagykanizsai társával üzletelt rendszeresen, egyeztették az aktuális valutaárfolyamokat, ha pedig nagyobb összegű váltási igény merült fel, kisegítették egymást. Az egyik vádlottat az általa üzemeltetett női ruházati üzletben keresték fel megbízói, de harmadik társukkal közösen egy hivatalos pénzváltó helyiségében is illegálisan végezték tevékenységüket.

Az ügyészség mindhárom férfival szemben jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt emelt vádat. A korábban ugyanezen bűncselekmény miatt már jogerősen elítélt és a mostani eljárásban hosszabb ideig bűnügyi felügyelet alatt álló férfival és élettársával szemben pénzmosás miatt is vádat emeltek, mert a bűncselekményből származó jövedelemből nagy értékű ingatlanokat vásároltak - közölte még a főügyészségi szóvivő.