Ez történik, ha minden nap fogyasztunk tojást

A tojás az egyik legmegosztóbb élelmiszer, amelynek folyamatosan változik a megítélése, mégis, majdnem minden nap találkozhatunk vele az étkezéseink során valamilyen formában. Sokan pedig egyenesen vele kezdik a napot, lágytojás, vagy rántotta formájában - írta az Agroinform.

Habár korábban a szakértők óva intettek bennünket attól, hogy akár minden nap fogyasszunk tojást, a legújabb kutatások szerint nem hogy nem ártunk vele, de még jót is teszünk a szervezetünknek. Az ausztráliai nemzeti egészségügyi szervezet, a National Health & Medical Research Council kutatása szerint nincs alapja annak a tévhitnek, miszerint a túlzott tojásfogyasztás szívbetegségekhez vezet, azonban arra valóban oda kell figyelni, hogy minél kevesebb telített zsírt vigyünk be a szervezetünkbe, melyek többek között a vajban, az édességekben, a vöröshúsokban és a sajtokban találhatók meg.

A tojásnak kicsi a kalóriaértéke, ugyanakkor fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszer, így érdemes fogyasztani. Például azért is, mert a tőkelhalmáj után a tojás a második legnagyobb természetes D-vitamin forrás, az élelmiszerek között. Ezen kívül A-, E-és B-vitaminokat, folsavat, kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket, káliumot, foszfort és nátriumot is bőségesen tartalmaz.

A tojás kevés telített zsírt tartalmaz, ellenben igen sok benne az omega-3 zsírsav, így fogyasztása véd minket a szívbetegségekkel szemben, de nagyon fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is. Segít az Alzheimer-kórral szemben is, a benne lévő fehérjék pedig elengedhetetlenek a sejtek növekedéséhez és megfelelő működéséhez.

A tojás fehérjéje ráadásul teljes egészében hasznosul a szervezet számára. A fehérjetartalom nagyobb részét a tojásfehérje adja, de a sárgájában is található 40%. Egy tojás elfogyasztása biztosítja napi fehérjeszükségletünk 20%-át. A tojás sokáig azért volt feketelistán, mert úgy vélték, hogy megemeli a koleszterinszintet. Azonban van "jó" és "rossz" koleszterin, amelyből a tojás a jó verziót növeli.

És habár néhány évvel ezelőtt még nem voltak túlságosan engedékenyek a szakértők, amikor a tojás fogyasztása szóba került, és akinek magas a koleszterinszintje, az természetesen bánjon óvatosan a fogyasztásával, a jelenlegi irányelvek szerint heti 2-6 darab tojás fogyasztása az ajánlott.