Az Európa-bajnokság egyik legerősebb csoportjában is elkezdődik szombaton a küzdelem

A németországi labdarúgó Európa-bajnokság egyik legerősebb csoportjában, a B-ben is elkezdődik szombaton a küzdelem: a spanyolok a vb-bronzérmes horvátokkal játszanak 18 órakor Berlinben. A két együttesnek ez lesz a 11. egymás elleni mérkőzése. Az örökmérleg spanyol fölényt mutat, a háromszoros Európa-bajnok dél-európai csapat ugyanis ötször nyert, míg a horvátok háromszor diadalmaskodtak, kétszer pedig döntetlennel zárult a meccs.

A Gracenote előzetes becslése szerint Spanyolország a harmadik legnagyobb esélyes az Eb-trófea megszerzésére, ugyanakkor Horvátország a hatodik ezen a listán.

A spanyol Lamine Yamal lehet az Eb-k történetének legfiatalabb játékosa, ha pályára lép a szombat esti meccsen. Az FC Barcelona futballistája 16 éves és 338 napos lesz akkor, ezzel megelőzi a ranglistán a lengyel Kacper Kozlowskit, aki 17 évesen és 246 naposan játszott kontinensbajnoki meccsen, épp a spanyolok ellen 2021 júniusában, Sevillában.

A spanyolok a horvátokkal játszották a 2022/2023-as Nemzetek Ligája-kiírás döntőjét Rotterdamban, ahol gól nélküli döntetlen és hosszabbítás után tizenegyesekkel diadalmaskodtak 5-4-re.

Bár a nagy tornákon az első mérkőzések javarészt az óvatosabb játékról szólnak, a B csoport erősségét tekintve minden találkozónak óriási tétje és súlya lesz a továbbjutást illetően, így várhatóan mind Dortmundban, mind pedig Berlinben győzelemre törő csapatokat láthat majd a közönség. A következő körben, jövő szerdán és csütörtökön a horvátok az albánokkal, az olaszok pedig a spanyolokkal csapnak össze. (MTI)