Albánia ellen kezdenek a címvédő olaszok az egyik legerősebb csoportban

21 órától a címvédő olaszok mutatkoznak be Dortmundban az albánok ellen.

Az olasz-albán csata esélyese papíron egyértelműen a címvédő Squadra Azzurra, ugyanakkor a sportstatisztikákkal foglalkozó Gracenote a találkozóval kapcsolatban többek között azt is kiemelte, hogy a balkáni válogatott játékosai közül 10-en is Olaszországban futballoznak, és kilencen a Serie A-ban játszottak a nemrég zárult idényben. Kristjan Asllani például a bajnok Internazionale játékosa, és tevékenyen kivette a részét a diadalból, hiszen 23 mérkőzésen lépett pályára a milánói kék-feketék mezében az elmúlt szezonban.

Az albánokkal kapcsolatos érdekesség az is, hogy az Eb-keret minden tagja légiós, ez pedig a kontinenstornán szereplő 24 válogatottból csak kettőre igaz - a dánoknál szintén egyetlen olyan futballista sincs a keretben, aki a hazájában szerepelne klubcsapatban.

A címvédő Olaszország eddig négyszer játszott Albániával, és mind a négy összecsapást megnyerte, ezekből kettő volt tétmérkőzés: a 2018-as világbajnokság selejtező-sorozatában, 2017-ben otthon 2-0-ra, idegenben 1-0-ra győztek az olaszok.

Olaszországnak ez már a 11. Európa-bajnoksága, sorozatban pedig a nyolcadik, legutóbb 1992-ben maradt le az együttes a kontinenstornáról. Nyitómérkőzései közül csupán egyet veszített el a csapat, mégpedig a 2008-as tornán Hollandiával szemben, e mellett négyszer megnyerte az első meccsét, ötször pedig döntetlennel kezdett. A helyszín kedvező lehet az olaszok számára, Dortmundban ugyanis a 2006-os vb-n az elődöntőben itt győzték le a németeket hosszabbítás után 2-0-ra, ezen kívül 2011-ben barátságos meccsen 1-1-et játszottak a Nationalelffel ebben a stadionban.

Az olaszok keretében mindössze három légiós van, a bajnok Internazionale pedig öt futballistát ad az Eb-csapatba. A városi rivális AC Milanból egyetlen játékos sem szerepel a keretben, ami legutóbb az 1938-as vb-n fordult elő.

Az Eb-k történetében másodszor résztvevő albánok előzetesen a leginkább esélytelenek a B csoportból való továbbjutásra, ugyanakkor győzelmük már van Eb-ről, a 2016-os tornán ugyanis két vereség után a harmadik csoportmeccsükön 1-0-ra verték Romániát. (MTI)