Volodimir Zelenszkij megvétózta a kollaborációról szóló törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megvétózta a parlament által a kollaborációról elfogadott törvényt, amely lehetővé tenné, hogy a munkaadó elbocsássa az azzal gyanúsított személyt – számolt be a karpat.in.ua hírportál a Legfelső Tanács honlapján közzétett tájékoztatásra hivatkozva.

Zelenszkij megvétózta a kollaboracionizmusról elfogadott törvényt, és csatolta javaslatait a jogszabályhoz, majd ma visszaküldte megfontolásra a parlament szakbizottságának. Korábban Tarasz Taraszenko parlamenti képviselő, a szociálpolitikai és veteránjogi bizottság tagja arról számolt be, hogy a Legfelső Tanács által elfogadott 7731. számú törvénytervezet további alapot biztosít a kritikus infrastruktúrával foglalkozó vállalatok munkáltatói számára, hogy kollaboráció miatt elbocsássák a dolgozóikat.

„Háborús körülmények között új keretek kialakítására van szükség, hogy a munkáltatók biztosíthassák a vállalataik biztonságát, ez elsősorban a kritikus infrastruktúrával foglalkozó vállalatok esetében érvényes. Az elfogadott törvényben olyan feltételeket írtunk elő, amelyek mellett a kormány, a miniszterek akkor alakíthatnak ki szabályokat a munkáltató általi elbocsátásra, ha a vizsgálat során olyan tényeket tárnak fel, amelyek károsíthatják a céget vagy az országot” – mondta el a politikus.

Olekszij Honcsarenko parlamenti képviselő arról is beszámolt, hogy a kollaborációval kapcsolatos esetekkel kapcsolatban, mindenekelőtt a kritikus infrastruktúrával foglalkozó vállalatoknak azt javasolták, hogy biztosítsák a munkáltatónak a munkaszerződés felmondásának jogát abban az esetben, ha a munkavállalót a munkavállaló ellen elkövetett bűncselekmény miatt ítélik el. A nemzetbiztonság alapjai Ukrajnában jogilag kötelezővé válnak – tette hozzá. Ez nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor a vádlottat próbaidővel mentesítették a büntetés letöltése alól – jegyezte meg.

A törvény emellett kötelező viselkedési szabályok bevezetését javasolta a gazdaság és az állambiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű vállalkozásoknál, intézményeknél, szervezeteknél. Arról van szó, hogy az alkalmazottaknak tájékoztatást kellett adniuk arról, hogy milyen kapcsolataik vannak olyan természetes személyekkel, akiknek állandó lakóhelye az agresszor állam vagy Ukrajna ideiglenesen megszállt területén található.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !