Az áramszünetekkel akár 2-3 évig is együtt kell élniük az embereknek Ukrajnában

Minden a fogyasztók viselkedésétől, az import helyzetétől, a javítások ütemétől és az újabb orosz támadásoktól függ – jelentette ki az Energiai Kutatások Központjának igazgatója. Olekszandr Harcsenko elmondta, jelenleg az áram importja nem képes teljes mértékben kielégíteni Ukrajna igényeit, de jelentősen enyhítheti a helyzetet.

„Amikor az Ukrenergo közvetlenül sürgősségi segítséget kér, néha partnereink egyszerűen nem képesek elegendő elektromos energiát előállítani. Ha azonban ez tervezetten történik, akkor természetesen képesek lesznek szállítani az összes mennyiséget, amit fel tudunk venni, ami az ENTSO-E )(Európai Villamosenergia Átviteli Hálózat) szabályozása szerint 1,7 Gigawatt” – idézi Harcsenkót az UNIAN.

Ezzel együtt megjegyezte, Ukrajna jelenleg még ezt a kvótát sem használja ki. Május 14-ig ipari korlátozásokat vezettek be, de ez nem bizonyult elegendőnek, ezért most a lakossági fogyasztást is korlátozzák - tudatta a Kárpáti Igaz Szó.

„Jelenleg a fogyasztók 7−8 százalékának egyidejű és rövid idejű korlátozásáról beszélünk Ukrajnában. Úgy gondolom, hogy a közeljövőben hasonló korlátozások várhatók, mintegy két, két és fél, három évig” – véli a szakember.

Szerinte jelenleg nehéz megjósolni a nyári hónapokban a csúcsfogyasztási időszak elektromos energia helyzetét a hőség miatt. Minden a fogyasztók viselkedésétől, az import helyzetétől, a javítások ütemétől és az újabb orosz támadásoktól függ.

„Mindenki azon dolgozik, hogy a sérült vezetékeket mielőbb megjavítsák – a munka a lehető legintenzívebben folyik. De sok tényező befolyásolhatja az esetleges minimális korlátozásokat és kikapcsolásokat, akár napi három-négy órára is… Mi javítjuk – ők (az oroszok) támadnak…” – összegzett Harcsenko.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !