Elítélték a nyitott ajtóval elinduló buszsofőrt, aki áthajtott a leszálló, és kerekek alá eső asszonyon Nagymányokon

A Bonyhádi Járásbíróság ítéletet hozott annak az autóbuszvezetőnek az ügyében, akivel szemben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult büntetőeljárás.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott egy munkásokat szállító autóbuszt vezetett Nagymányokon. A vádlott az Iparos úton az útpadkára lehúzódva megállt annak érdekében, hogy az üzemben dolgozó utasok leszállását biztosítsa, majd az autóbusz első és hátsó ajtaját kinyitotta. Az utasok ezután megkezdték az út jobb oldala melletti betonozott területre a leszállást. A vádlott ezt követően az első ajtót becsukta, majd elindult az autóbusszal anélkül, hogy előtte meggyőződött volna arról, hogy a busz hátsó ajtaja is becsukódott-e, illetve az utasok leszálltak-e. Az autóbuszon utazó 60 éves nő a hátsó ajtón kezdett leszállni, amikor a jármű hirtelen elindult. Ekkor a sértettnek az egyik lába már az úttesten volt, az egyensúlyát elveszítette, a ruházata pedig a nyitott ajtóban elakadt. Ennek következtében a sértett az autóbusz melletti betonozott területre esett, majd a busz hátsó kereke áthaladt a sértetten. A baleset következtében a sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. 

A vádlott az előkészítő ülésen beismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A járásbíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki közúti baleset okozásának vétségében, ezért őt 1 év 3 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre, 480 000 forint pénzbüntetésre és 3 év 3 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. 

Az ítélet nem jogerős. A vádlott és a védője a kiszabott büntetés enyhítéséért jelentett be fellebbezést. Az ügyészség az ítéletet tudomásul vette.  

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !