Ukrajnában csaknem ötezer elítélt vállalta, hogy a frontra megy a szabadulásért cserébe

Ukrajnában csaknem 5000 fogoly vállalta, hogy a frontra megy a feltételes szabadlábra helyezésért cserébe, ha elfogadják a vonatkozó törvényt – közölte Olena Viszocka igazságügyi miniszterhelyettes.

Viszocka elmondta, hogy áprilisban felmérést végeztek a fogvatartottak körében, amikor arról kérdezték őket, hogy szükséges-e a feltételes szabadlábra helyezésről szóló törvény elfogadása a katonai szolgálatra vonatkozó szerződés aláírásához. Mintegy 4500 elítélt válaszolt igennel – tette hozzá.

A miniszterhelyettes megjegyezte, hogy nem a büntetőtörvénykönyv cikkelyei szerint kérték ki a foglyok véleményét, amelyek egy része nem tartozik a mozgósítás hatálya alá. Az egészségi állapotukat sem vették figyelembe. Ugyanakkor mintegy 4000 olyan elítéltet utasítottak el, akiknél olyan társadalmilag veszélyes betegséget diagnosztizáltak, mint a HIV, a hepatitis és a tuberkulózis.

Amint azt az Igazságügyi Minisztérium jelezte, 2024. május 15-én 27 471 elítélt volt az ukrán büntetés-végrehajtási intézetben, köztük 1538 nő.

„Ahhoz, hogy a törvény teljes körűen működjön, jogszabályok elfogadása szükséges. A törvény néhány héten belül teljes mértékben működni fog” – mutatott rá Olena Viszocka. (karpat.in.ua)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !