Tízből három magyar szegénynek érzi magát

A Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet kutatást végzett „A 1000 leggazdagabb 2024” című kiadvány számára a gazdagok és a gazdagság megítéléséről.  Tízből három magyar szegénynek érzi magát, míg gazdagnak csak nagyon kevesen - írta az atv.hu.

A megkérdezettek 31 százaléka kifejezetten szegények gondolja magát, a többség, azaz 62 százalék se nem gazdagnak, se nem szegények nevezte magát. A magát gazdagnak gondolók aránya elenyésző, mindössze 4 százalék.  Az emberek 68 százaléka egyébként ismer olyan személyt, akik szerinte a gazdagok közé tartoznak. A magukat szegények sorolók azonban kevesebb arányban, 58 százalékban.

A kutatás eszerint a többség bevezetné a progresszív adózást, még a gazdagok hetven százaléka is.  A progresszív adó azt jelenti, hogy ha valakinek nagyobb a jövedelme, akkor nagyobb százalékát fizesse be adó formájában. A nagy vagyont is többen (80 százalék) megadóztatnák, mint nem (11 százalék). Az idősek kimagasló többsége, 91 százaléka bevezetné a vagyonosokra vonatkozó adót. A luxusadót legnagyobb arányban 500 millió forint feletti vagyon esetében támogatnák a megkérdezettek.  

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !