Ötször szúrta egy hámozókéssel hátba élettársát egy nő

A negyvenes éveiben járó vádlott önálló jövedelemmel nem rendelkezett, ezért őt a sértett befogadta a lakásába, miután a vádlottnak az édesanyja sérelmére ittas állapotban, késsel elkövetett bántalmazás miatt el kellett költöznie az édesanyja lakásából. A vádlott és a sértett között élettársi kapcsolat alakult ki, őt a férfi tartotta el. 2022. október 9-én este a konyhában ültek, a sértett megkísérelt beszélgetni a szeszes italt fogyasztó vádlottal. A nő a konyhaasztalról magához vett egy hámozókést, az asztalnál ülő sértett mögé lépett, és a sértett hátát öt alkalommal megszúrta. A férfi felállt, rákiáltott a vádlottra, aki a konyhából a lakás szobájába menekült. A sértett ezt követően értesítette a mentőket, akik a helyszínre érkezve a sérüléseket ellátták, majd a férfit a kórházba szállították.

A sértett sérüléseinek gyógytartama 2-3 hét volt, azonban a szúrások következtében fennállt a mellüreg megnyílásának lehetősége, amely az időben érkező szakszerű orvosi beavatkozás nélkül halálos eredményhez vezető életveszélyes sérülést jelentett volna.

A fenti tényállás alapján az elsőfokon eljáró Veszprémi Törvényszék a vádlottat emberölés bűntettének kísérletében ítélte bűnösnek, ezért őt 9 év börtönbüntetésre és kilenc év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

A bíróság elrendelte a Pápai Járásbíróság által a vádlottal szemben 2021. január 20. napján jogerősen kiszabott 1 év 6 hónap felfüggesztett szabadságvesztés büntetés végrehajtását is.

Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést. 

A Győri Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet helybenhagyta. A kiszabott büntetés enyhítése iránti fellebbezést amiatt tartotta alaptalannak az ítélőtábla, mert a törvényi középmérték (10 év szabadságvesztés) alatt meghatározott börtönbüntetés megfelelt a büntetési céloknak és a nyomatékos súlyosító körülmények folytán további enyhítés nem volt lehetséges. Így a másodfokú bíróság kiemelte a vádlott személyében rejlő társadalomra veszélyességet, hiszen hozzátartozója sérelmére már másodszor követett el késsel bántalmazást. Korábbi bűncselekménye próbaideje alatt orvul, hátulról támadt élettársára. A vádlott nemcsak ittas állapotban volt az elkövetéskor, hanem alkoholizáló életmódot is élt. Ezek mellett érdemi enyhítő körülményként csak a megromlott egészségi állapota állt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !