Halálos áramütés ért egy M4-esen dolgozó munkást az építésvezető és a darukezelő mulasztása miatt

A Szolnoki Törvényszék másodfokú döntésével jogerősen lezárult annak a 45 éves, büntetlen előéletű férfinak a büntetőügye, aki - építésvezetőként dolgozott az M4-es gyorsforgalmi út Törökszentmiklós melletti hídjának építésénél – mulasztásával az egyik munkás halálát okozta. Nem oktatta ki az irányítása alá tartozó dolgozókat arról, hogy feszültség alatt álló szabadvezeték közelében fognak dolgozni, nem tájékoztatta őket a kapcsolódó biztonsági előírásokról, és irányító személyt sem jelölt ki melléjük. Mulasztása tragédiához vezetett, aminek megtörténtéhez elegendő volt, hogy a munkavégzés során használt daru lánca 2-3 centiméterre megközelítette a feszültség alatt álló szabadvezetéket, amitől a lánc végén lévő horgot megérintő munkást olyan súlyos áramütés érte, hogy 12 nappal később a kórházban életét vesztette.

Az ügyben a Szolnoki Járási Ügyészség emelt vádat az ügy két vádlottja, az építésvezető és a darut irányító tehergépkocsivezető ellen. Utóbbival szemben a Szolnoki Járásbíróság jogerős végzésével halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 1 év 6 hónap 2 évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést szabott ki. 

Míg társa védőjével együtt tárgyalás tartását kérte. Vonatkozásában a Szolnoki Járásbíróság 3 tárgyalást tartott, majd az utolsón ítéletet hozott. A vádlottat, aki az eljárás során végig tagadta a bűnösségét, halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 1 év 4 hónap 2 évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte. Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet. A vádlott és védője azonban elsődlegesen felmentés, másodsorban enyhítés érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol a napokban jogerősen befejeződött. A fellebbezések nem vezettek eredményre. A Szolnoki Törvényszék 2024. május 7-én meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét lényegét tekintve helybenhagyta. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !