Ukrajna 2028-ig kaphat pénzt a háború finanszírozására a befagyasztott orosz vagyon terhére

Ukrajna 61 milliárd dollárnyi létfontosságú katonai támogatást kapott az Egyesült Államoktól, Kijevnek azonban továbbra is szüksége van egy középtávú finanszírozási tervre az orosz agresszió ellen, lehetőleg orosz pénzből – közölte a Kárpát.in.ua hírportál a Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Ukrajna finanszírozásának a tervében a kiadvány szerint a központi hely az orosz jegybank befagyasztott eszközeinek bevonása kell, hogy legyen a háború okozta veszteségek megtérítésére. A hírügynökség azt feltételezi, hogy az amerikai segélycsomag hozzávetőleg 2025 végéig fegyverekkel és lőszerekkel el látja Ukrajnát. Ezért ugyanebben az időszakban Ukrajna újra kifogyhat a fegyverekből.

„Még ha idén novemberben újraválasztják is Joe Bident az Egyesült Államok elnöki posztjára, nehéz dolga lesz további pénzeszközökhöz jutni a Kongresszustól. Ha pedig Donald Trump visszatér a Fehér Házba, akkor még megkérdőjelezhetőbbé válik az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás, tekintettel arra, hogy a republikánusok jelöltje korábban nem mutatott készséget Kijev védelmére” – áll a cikkben.

A kiadvány úgy vélte, hogy egy többéves finanszírozási terv Ukrajnára több előnnyel járna. Mindenekelőtt bizonyos védelmet nyújt az Egyesült Államok politikai ingadozásai ellen. Ez az ukrán morált is fellendítené, és a nyugati fegyvergyártóknak nagyobb bizalmat adna a termelés felfuttatásával kapcsolatban.

A fő módja annak, hogy Ukrajnának sokkal több pénzt szerezzenek, a háború elején a nyugati országok által befagyasztott orosz vagyon mozgósítása, mintegy 320 milliárd dollár értékben. „Ha az országok tíz évig garantálják az eszközök kamatának kifizetését, akkor 30-40 millió eurót tudnak behajtani. Ez ugyan segít, de nem változtat a helyzeten, hiszen Ukrajnát kevesebb mint fél évre finanszírozza, de ez nem változtat a háború menetén” – írta cikk szerzője.

Ugyanakkor az írás hangsúlyozza, hogy ha Ukrajna 320 milliárd dollárt kap, az egészen más lesz. „Ez lehetővé teszi a háború finanszírozását legalább 2028 végéig. Ha a harcoló felek addigra leállítják vagy befagyasztják a konfliktust, Ukrajna a pénz egy részét gazdasága helyreállítására fordíthatja, ami a Világbank szerint 486 milliárd dollárba fog kerülni” – állította a Reuters.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !