Kiskorú lányokat toborzott szexmunkára egy fiatalkorú férfi Miskolcon

A Miskolci Járásbíróság elrendelte a letartóztatását annak a fiatalkorú gyanúsítottnak, akivel szemben emberkereskedelem bűntette miatt indult büntetőeljárás.

Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2024. január és március hónapban Miskolcon, a Centrum Áruház előtt találkozott több olyan intézeti nevelttel, akiket ismert. Két kiskorú sértettnek felajánlotta, hogy elviszi egy „jó helyre”, majd elvitte őket a már korábban jelen ügyben letartóztatásba került két gyanúsított lakására, akik – szintén tudva arról, hogy a lányok még nincsenek 18 évesek – prostitúciós tevékenység végzésére bírták rá őket, valamint pornográf fényképfelvételeket készítettek róluk.

A sértettekkel szemben a gyanúsítottak kényszert, fenyegetést nem alkalmaztak, ételt és lakhatást biztosítottak a számukra. Mivel azonban a sértetteknek egyre több kuncsaftot kellett fogadniuk, és a bevételből az ígéretek ellenére alig kaptak pénzt, egy idő után sikerült elhagyniuk a lakást. A fiatalkorú gyanúsított a lányok toborzásáért cserébe lakhatást és havi 20 000 forintot kapott a másik két gyanúsítottól.

A gyanúsított cselekménye – bizonyítottság esetén – alkalmas: emberkereskedelem és kényszermunka bűntette minősített esetének a megállapítására. 

A bíróság álláspontja szerint a várható büntetés mértékére, mely a fiatalkorú gyanúsított esetében 10 évig terjedő szabadságvesztés, a gyermekvédelmi intézményből folyamatosan szökésben lévő terhelt szökésétől, elrejtőzésétől megalapozottan lehet tartani. Fennáll annak a veszélye is, hogy az általa ismert sértetteket számára kedvezőbb vallomás megtételére bírná rá. A bűnismétlés veszélyét felveti, hogy a gyanúsított semmilyen jövedelemmel nem rendelkezik, megélhetését hasonló bűncselekmények elkövetése révén biztosíthatta.

Mindezek alapján a bíróság – a bűncselekmények kiemelkedő tárgyi súlyát is figyelembe véve - egy hónapra elrendelte letartóztatását, melyet – a fiatalkorú gyanúsított személyiségére is figyelemmel – büntetés-végrehajtási intézetben rendelt végrehajtani.

A végzés nem végleges.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !