Jelentősen nőtt a családon belüli erőszak áldozatainak száma Magyarországon

Öt év alatt a duplájára nőtt a rendőrség adatai szerint a kapcsolati erőszakkal összefüggő bűncselekmények száma, ugyanakkor az ügyeknek csak a harmada jutott el vádemelésig. Jogvédő szervezetek szerint óriási a látencia, adataik alapján 226 ezer nő él olyan párkapcsolatban, amelyben fizikai, szexuális erőszak áldozata - írta a Szabad Európa.

Becslések szerint hetente egy nő életét követeli családon belüli erőszak, ami évente nagyjából ötven áldozatot jelent, pontos adatokat azonban nem közölnek a hatóságok – írja az Átlátszó. A lap ezért februárban közérdekű adatigénylést adott be az Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK), hogy hogyan alakultak az elmúlt öt évben a kapcsolati és szexuális erőszak számai. A rendőrség adataiból kiderül, hogy öt év alatt a duplájára nőtt a kapcsolati erőszaki bűncselekmények áldozatainak száma – írják.

A sértettek száma a szexuális bűncselekményeknél is nőtt 2019-hez képest, 2023-ban minimális csökkenés volt az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva. A sértettek túlnyomó többsége nő, míg az elkövetők főleg férfiak.

Kapcsolati erőszak miatt 2023-ban 783 sértettet és 640 elkövetőt tartott nyilván a rendőrség, a szexuális erőszaknál 369 sértett és 362 elkövető volt. Az elmúlt öt évben kapcsolati erőszak bűncselekmény sértettjeként 3354 főt regisztrált a rendőrség. Az áldozatok döntő többségénél a volt vagy jelenlegi partner követte el a bűncselekményt – írja az Átlátszó.

Tavaly a kapcsolati erőszak sértettjeinek 60,9 százaléka házastársi, élettársi kapcsolatban volt az elkövetővel a bűncselekmény elkövetésekor vagy korábban. A volt vagy jelenlegi házastárs, illetve élettárs által elkövetett kapcsolati erőszaki bűncselekmények száma öt év alatt 13 százalékkal nőtt. Tavaly 7654, hozzátartozó sérelmére elkövetett bűncselekményt regisztrált a rendőrség. Minden hetedik ügy kapcsolati erőszaknak minősült.

A lapnak korábban nyilatkozó NANE és a Patent Egyesület számításai szerint a hivatalos statisztikában megjelenő számoknál jóval több, nagyjából 226 ezer nő él olyan párkapcsolatban, amelyben fizikai, szexuális erőszak áldozatává válik. A nőkkel szemben elkövetett szexuális erőszaknál az esetek 2,4 ezreléke jelent meg a magyar rendőrségi nyilvántartásban, vagyis óriási a látencia, a bűncselekmények jelentős része sosem kerül a rendőrség látókörébe.

A lap adatai szerint az elmúlt öt évben az ilyen bűncselekmények miatt indított büntetőeljárások alig harmada (29 százaléka) jutott el vádemelésig. A leggyakoribb befejezés (52 százalék) a nyomozás megszüntetése volt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !