50 nap elzárásra ítélték azt a férfit, aki BMW-jével üldözőbe vette volt barátnőjét Debrecenben

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság tanácsülésen hozott határozatot annak a vádlottnak az ügyében, aki autójával üldözőbe vette volt barátnőjét Debrecenben, ezzel veszélyeztetve a közúti közlekedést.

A másodfokú bíróság a közúti veszélyeztetés bűntette és garázdaság vétsége miatt indult büntetőeljárásban a Debreceni Járásbíróság korábban meghozott ítéletét helybenhagyta. 

A vádlottat a törvényszék jogerősen 50 nap elzárásra és 240 000 forint pénzbüntetésre ítélte, továbbá 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Az ítélet szerint a vádlott az általa vezetett BMW típusú személygépkocsival közlekedett Debrecenben, a Martonfalvi utcán, amely során követte a korábbi barátnője, szintén BMW típusú gépkocsiját. A nő nem egyedül tartózkodott az autóban, hanem két ismerőse is vele utazott. Haladása során a vádlott gépjárművével utolérte, majd szándékosan hátulról nekiütközött az előtte közlekedő személygépkocsinak. A férfi üldözőbe vette volt barátnőjét, akinek gépkocsijába a Dóczy József utcában hátulról ismét nekiütközött. A sértett egy közeli autóbuszmegállóban lehúzódott, ezt észlelte a vádlott és az autója oldalával nekihajtott a nő járművének. A megrémült nő ekkor gázt adott és a Pallagi út irányába indult. A vádlott a nő nyomába eredt, majd az Auguszta előtt lévő parkolóban újra nekiütközött a sértett gépkocsija hátsó részének. A két gépkocsi a Nagyerdei körúton jobbra kanyarodott, majd az Egyetem tér irányába haladtak. Az ott található körforgalomba mind a ketten behaladtak. A sértett a körforgalmat a Dóczy József utca irányába akarta elhagyni, ekkor a vádlott gépkocsijával újra nekihajtott a nő autójának, amit tolni kezdett. A körforgalomban egy teljes kört így tettek meg, majd a Dóczy József utca felé haladtak. Forgalmi okból a Bolyai utcai kereszteződés előtt a kijelölt gyalogos átkelőhely előtt mindketten megálltak, ekkor a vádlott kiszállt az autójából és odaszaladt volt barátnője járművéhez, amelynek hátsó szélvédőjére ráütött. A férfi agresszív, kirívó viselkedése alkalmas volt arra, hogy az azt észlelőkben megbotránkozást, riadalmat váltson ki. Az esetről értesítették a rendőrséget, közben a megrémült nő gépkocsijával elhajtott a Bolyai utca irányába azért, hogy az időközben úton lévő rendőrök a vádlottat intézkedés alá tudják vonni. A vádlott kitartó jelleggel üldözte volt barátnőjét, a rendőri intézkedésig mintegy 4,2 kilométert tettek meg. Személyi sérülés nem történt, azonban a vádlott közlekedési magatartása közvetlen módon veszélyeztette a másik gépjárműben tartózkodó személyek életét, testi épségét.

Dr. Kovács Péter, a büntetőtanács elnöke korlátozott felülbírálat keretében vizsgálta felül az elsőfokú ítéletet, amelyet az ügyészség akkor tudomásul vett, kizárólag a vádlott jelentett be enyhítés érdekében fellebbezést. A bíróság álláspontja szerint a kiszabott büntetés neme és mértéke – amely egyébként megegyezett az ügyészég mértékes indítványával – is helyes, az elzárás tartama elegendő az egyéni és a generális prevenció elveinek érvényesüléséhez. A másodfokú bíróság egyetértett továbbá a járásbíróság által megállapított enyhítő és súlyosító körülmények körével. A vádlott magatartásával több személyt veszélyeztetett, a bűncselekményt kitartó szándékkal követte el, ugyanakkor a férfi a beismerő nyilatkozatot tett a járásbíróságon, valamint időközben született egy kiskorú gyermeke, akinek eltartásáról gondoskodnia kell.

A döntés jogerős.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !