Rendszeresen bántalmazta édesanyját a kábítószerfüggő férfi

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte annak a gyanúsítottnak a letartóztatását, aki ellen a Váci Rendőrkapitányság súlyos testi sértéssel vagy súlyosabban minősülő könnyű testi sértéssel elkövetett kapcsolati erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz.

A gyanúsított nagyjából 15 éve fogyasztott kábítószert. Részben ez okozta a dühkitöréseit, amelyek során tárgyakat rongált, illetve a vele együtt élő édesanyját több alaklommal bántalmazta. Így történt ez 2023 nyarán, amikor az asszony megkérdezte a fiától, hogy kér-e vacsorát. Erre a férfi úgy reagált, hogy különféle tárgyakat dobott a sértett irányába – volt, ami el is találta a nőt – és egy partfis nyelével szúró mozdulatokat tett felé. Ekkor a sértett védekezni próbált és kérte a gyanúsítottat a cselekménye befejezésére, de a férfi egy szekrénynek lökte az édesanyját. Ezután a gyanúsított megkísérelte kidobni a 3. emelet erkélyéről a lakásban lévő elektromos kerékpárt. A sértett ezt meg akarta akadályozni, mire a felek dulakodásba kezdtek. Eközben a férfi ismét fellökte a nőt, aki egy ajtónak esett.

2023 decemberében a gyanúsított minden előzetes indok nélkül elkezdte édesanyját szidalmazni, aki próbált nem visszaszólni. Erre a gyanúsított ismét agresszívan reagált és bántalmazta az asszonyt.

2024. április 7-én a sértett önként adott pénzt a gyanúsítottnak, de elmondta neki, hogy nincs több pénze. Később a terhelt ismét pénzt kért a sértettől. Amikor elutasító választ kapott, az ATM-hez akarta vonszolni a nőt, akinek sikerült kiszabadulnia a szorításából. Ekkor a gyanúsított távozott otthonról. Amikor hazatért a nagyapja kérdőre vonta, ekkor a gyanúsított feldühödve belerúgott a lakás bejárati ajtajába, aminek a zárja kiszakadt és az ajtó kinyílt, ezek után a férfi  bántalmazni kezdte az édesanyját és a nagyapját. Az eset következtében a nő és az idős férfi is 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

2024. január 24-én a gyanúsított az édesapja magánrendelőjéhez ment, ahol a rendelő külső részén elhelyezett 2 db elülső kamerát megrongálta, azok vezetékeit, valamint a kamerákat a helyükről és a falból kiszakította, továbbá az épülethez tartozó villanyóra szekrényt kifeszítette és a biztosító táblát megrongálta. A rongálási kár kb. 60.000 forint.

A gyanúsított ellen több eljárás is folyamatban van. Figyelemmel arra, hogy a terhére rótt cselekményt a családtagjai, főként a vele közös háztartásban élő édesanyja sérelmére követte el, megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a bizonyítást veszélyeztetné. Emellett fennáll vele szemben a bűnismétlés veszélye is, így az ügyészi indítvány szerint a letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2024. május 11-ig. 

A döntést az ügyész és a gyanúsított tudomásul vette. Mivel a védő nem volt jelen, jogorvoslat benyújtására neki 3 munkanap áll a rendelkezésre, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !