Van egy módja annak, hogy Ukrajna nyerje meg a háborút

Igencsak részletes elemzést közölt az amerikai Institute for the Study of War (ISW) arról, hogy Oroszországnak esélye sincs nyerni, ha a Nyugat teljes gazdasági és hadiipari kapacitását elkezdi felhasználni ahhoz, hogy Ukrajnát támogassa - írta a Portfolio.

Az amerikai agytröszt elemzői úgy látják: Oroszország uralta le az információs színteret a világon, ezért gondolják egyre többen azt, hogy Ukrajna képtelen megnyerni a háborút. Az ISW főleg gazdasági mutatókra alapozva azt írja: ha a Nyugat elkezdi érdemben mozgósítani saját gazdasági és hadiipari kapacitásait, Oroszország stratégiai vereséget fog szenvedni.

Főleg arra hívják fel a figyelmet, hogy Amerika, Európa és a nyugatbarát ázsiai államok együttes GDP-je 63 billió dollár, ehhez képest az orosz GDP alig 1,9 billió dollár. Irán és Észak-Korea nem jelentenek gazdasági szempontból érdemi támogatást.

Az ISW szerint az Egyesült Államoknak egyrészt tudatosan kellene törekednie arra, hogy felvegye a harcot az orosz információs hadviseléssel, másrészt pedig jelentősen fokoznia kell Ukrajna támogatását. Minél többet késlekedik Washington, annál jobban felzárkózik Oroszország a fegyverkezési versenyben és annál kisebb lesz az esélye egy újabb háború elkerülésének.

Az ISW szerint a NATO–orosz eszkalációs kockázat csak nagyobb lesz, ha Oroszország nyer Ukrajnában.

Bár az elemzés nagyrészt az információs hadviselésről szól, a végén felsorolnak pár konkrét intézkedést, mellyel az Egyesült Államok szavatolni tudja, hogy az orosz haderő ne győzzön:

  • Jelentősen növelni kell Ukrajna katonai támogatását, főleg azzal a céllal, hogy az ukrán haderőnek legyen ismét képessége támadóműveleteket folytatni.
  • Támogatni kell az ukrán hadiipar fejlesztését és a nyugati hadiipar gyártóképességét is jelentősen növelni kell.
  • Meg kell szüntetni a nyugati fegyverek használatára kirótt korlátozásokat, például azt, hogy nem lehet velük Oroszország területét támadni.
  • Szankcionálni kell az olyan, nyugati országok szempontjából sem nélkülözhető vállalatokat, mint a Roszatom.
  • A Nyugatnak tudatosan fókuszálnia kell arra, hogy azokat az ukrán képességeket támogassa, melyek harctéri aszimmetriákat használnak ki, például támogatni kell a drónképességet és a Fekete-tengeri hadiflotta elleni csapásmérő képességet.
  • Tudatosan célba kell venni az orosz képességeket, érdekeket külföldön, például az Északi-sarkon, Afrikában.
  • Washingtonnak mindent meg kell tennie azért, hogy Oroszország ne legyen képes erőt gyűjteni újabb támadásokhoz, illetve ne tudja manipulálni a nyugati közvéleményt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !