Több tízmilliós csalás miatt börtönre ítéltek egy abaúji református lelkésznőt

Több tízmilliós csalás miatt két és fél év börtönbüntetésre ítélt nem jogerősen egy abaúji református lelkésznőt az Encsi Járásbíróság - tudatta a Miskolci Törvényszék közleményben az MTI-vel.

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlott egy abaúji református egyházközség lelkipásztora volt 2012-2021 között. 2019 augusztusa és 2020 októbere között hivatását felhasználva, a parókia és a templom felújításának hamis ürügyén négy alkalommal, egyéb hivatkozással - például vállalkozás létesítése, saját letéti jegy kiváltása - pedig további három esetben kért kölcsön a sértettektől, akiket megtévesztett mind a kölcsönösszeg céljával, mind a visszafizetés lehetőségével kapcsolatban.

A többmilliós nagyságrendű, egymáshoz közeli időpontokban, rövid lejárati határidővel felvett kölcsönök visszafizetésére reális esély nem volt, és ezt a vádlott is tudta. Az így kicsalt 46 millió forintot egy külföldi devizaszámlára utalta, az összeg sorsa követhetetlenné vált.

Üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalás miatt a bíróság a vádlottat 2 év 6 hónap börtönre ítélte, 2 évre eltiltotta a lelkészi hivatás gyakorlásától, továbbá 4 millió forint vagyonelkobzást rendelt el, és kötelezte arra is, hogy a sértetteknek fizessen meg összesen több mint 11 millió forint kártérítést.

A bíróság a büntetés kiszabásánál enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott "személyiségében rejlő okok mellett" büntetlen előéletét, részbeni beismerő vallomását és csekélyebb súllyal azt is, hogy a kárt kis mértékben megtérítette, míg súlyosító körülményént esett latba a többszörös bűnhalmazat.

A járásbíróság ítélete nem jogerős - közölte a Miskolci Törvényszék.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !