Hivatali visszaélés miatt emeltek vádat egy baranyai polgármester ellen

Hivatali visszaélés és hamis magánokirat felhasználása miatt emeltek vádat egy baranyai falu polgármestere ellen, amiért rendszeresen hamisan igazolta egy nő közfoglalkoztatását - közölte a Baranya Vármegyei Főügyészség az MTI-vel.

A vádhatóság közleményében azt írták: a vádlott egy Szigetvár környéki falu polgármestere, a nő pedig közfoglalkoztatott volt az önkormányzatnál.

Utóbbi 2023 első hónapjaiban több napon keresztül alkalmi munkavállalóként dolgozott egy pécsi vendéglátóhelyen annak ellenére, hogy a jelenléti ívek szerint ezeken a napokon a faluban közfoglalkoztatottként is munkát kellett volna végeznie.

A minderről tudomással bíró polgármester hivatali helyzetével visszaélve igazolta a nő közfoglalkoztatását, majd a közfoglalkoztatás igazolására készített valótlan tartalmú magánokiratokat a polgármesteri hivatalhoz benyújtotta a nő munkabérének kifizetése érdekében.

A vádlott nő az igazolások alapján hozzájutott a közfoglakoztatotti jövedelemhez azon napok után is, amelyeken nem is dolgozott közfoglalkoztatottként, ugyanakkor mivel a költségvetésben így okozott vagyoni hátrány nem haladta meg a félmillió forintot, tette nem minősül bűncselekménynek.

A Szigetvári Járási Ügyészség a polgármestert hivatali visszaélés és hamis magánokirat felhasználása, a nőt bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt vádolta meg.

A vádhatóság a polgármesterrel szemben pénzbüntetés, a nővel szemben próbára bocsátás kiszabását indítványozza - olvasható a közleményben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !