Szökött gyilkost keres a rendőrség


Ittasan ült a sértett kocsijába, majd okozott halálos balesetet a társával az elsőrendű vádlott. Nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyben a Pest Vármegyei Főügyészség, a Budapest Környéki Törvényszék pedig a 2024. február 5-én megtartott előkészítő ülést követő tárgyaláson a másodrendű vádlottra vonatkozóan hirdetett ítéletet a büntetőügyben.

2022. október 2-án az elsőrendű vádlott az ismerősével szórakozott, italozott egy váci dohányboltban. Nem sokkal később csatlakozott hozzájuk a másodrendű vádlott. Időközben a sértett kocsival érkezett az üzlethez. Amikor kiszállt vásárolni, nem állította le az autóját, abban benne hagyta az indítókulcsot. Ezt kihasználva a két terhelt beült az őrizetlenül hagyott járműbe. Az elsőrendű vádlott ült a vezetőülésbe, majd tolatni kezdett. Amikor ezt a sértett észrevette, kiszaladt és a motorháztetőre hasalt, hogy megakadályozza a kocsi eltulajdonítását. Ekkor az elsőrendű vádlott nagy sebességgel egy útpadkára hajtott, így a sértett a lendülettől leesett a motorháztetőről. Ezt követően a sofőr irányt váltott, majd először egy fának, aztán egy villanyoszlopnak ütközött. A balesetet követően a terheltek kiszálltak az autóból és távoztak a helyszínről.

Később a sértettet mentők szállították kórházba, azonban a férfi olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, hogy a gondos orvosi ellátás ellenére is 2022. október 4-én életét vesztette.

Az előkészítő ülésen a másodrendű vádlott a váddal egyezően beismerte a bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A törvényszék a beismerő nyilatkozatot elfogadta és a terheltre vonatkozóan ítéletet hozott.

A bíróság a vádlottat jármű önkényes elvétele bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért őt 1 év – végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. Továbbá a próbaidő tartamára a férfi pártfogó felügyeletét rendelte el azzal, hogy a másodrendű vádlott ezen időszak alatt nyilvános helyen szeszes italt nem fogyaszthat.

A döntést az ügyész, a vádlott és a védő is tudomásul vette, így az ítélet jogerős.


A büntetőügy elsőrendű vádlottjával szemben a bíróság korábban bűnügyi felügyeletet rendelt el. A rendőrség egy szúrópróbaszerű ellenőrzés során a vádlottat a bűnügyi felügyeletre kijelölt lakhelyén nem találta és erről a bíróságot 2024. február 27-én értesítette.

A vádlott a bűnügyi felügyelet szabályait megszegte, ezért ellene a Budapest Környéki Törvényszék elfogatóparancsot bocsátott ki.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !