A mozdonyvezető figyelmetlensége miatt kisiklott egy vonatszerelvény Tatabánya és Tata között

Vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és különösen nagy kárt okozó közérdekű üzem működése gondatlan megzavarásának vétsége miatt a Tatabányai Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be azzal a mozdonyvezetővel szemben, akinek figyelmetlensége miatt kisiklott egy vonatszerelvény. 

A vádirat szerint a mozdonyvezető Budapestről Sopron irányába vezetett egy vonatszerelvényt az 1-es számú vasúti vonalon. A Tatabánya és Tata vasútállomások között elrendelt vágányzár miatt 40 km/óra sebességkorlátozás volt érvényben. A férfi a vonatszerelvénnyel elhagyta a tatabányai vasútállomást, de a sebességkorlátozás ellenére 90 km/óra sebességre gyorsította a vonatszerelvényt.

A férfi a 90 km/óra sebesség elérésekor észlelte a kijárati jelző utasítását, ezért fékezett, emiatt a vonatszerelvény kisiklott. A baleset közben egy sértett az üléséből kizuhant, emiatt nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A vasúti baleset miatt a kisiklott személykocsiban és a vontató mozdonyban 67 100 000 forint, a vasúti sínpályában 57 523 123 forint kár keletkezett, továbbá 498 vonat mindösszesen 2160 perc elsődleges, míg 291 vonat összesen 1081 perc másodlagos késést szenvedett.

A mozdonyvezető cselekménye a vasúti személy- és teherszállítás, mint közérdekű üzem működését jelentősen megzavarta. 

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatabányai Járásbíróság a férfit végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetésre és a vasúti járművek vezetésétől eltiltásra ítélje.


KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !