Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a törvényszék a pápai férfit, aki véletlenül élettársát találta el a hagymapucoláshoz használt késsel

A Veszprémi Törvényszék gondatlanságból elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt 2 év, 4 évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte azt az 37 éves férfit, aki Pápán egy konyhakéssel eltalálta élettársát. Ítéletében a bíróság akként rendelkezett, hogy a próbaidő tartamára a vádlott pártfogó felügyelet alatt áll. A bűncselekmény elkövetéséhez használt konyhakést elkobozta, és kötelezte a vádlottat a közel 140 ezer forintos bűnügyi költség viselésére.

A megállapított tényállás szerint a vádlott és a sértett élettársi viszonyban éltek egy pápai lakásban. A vádlott a fenti lakásban tartózkodott a sértettel, két kiskorú gyermekükkel és egy ismerősükkel együtt. A gyerekek a lakás hálószobájában közösen televíziót néztek, miközben a sértett – a gyerekek felügyelete miatt – a szoba és a konyha között mozgott. Ezzel egyidőben a vádlott a konyhában a konyhapulttal szemben állva egy 30 cm hosszúságú, 14 cm pengehosszúságú késsel hagymát tisztított, míg a tanú a konyhában az étkezőasztal mellett ült egy széken. A vádlott a hagymatisztítás közben ideges lett azért, mert munka után neki kellett ételt készítenie, ezért veszekedni kezdett a sértettel. A vádlott a veszekedés során indulatos állapotba került, és miközben a konyhapulttól félig elfordult, a kést közepes erővel céltalanul elhajította. A kés a sértett hátának bal oldalát érve a bőr és a hasfal valamennyi rétegén áthatolt. A vádlott – észlelve cselekménye következményeit – a sértetthez lépett, őt leültette egy székre, a sebéhez egy ruhát szorított, és telefonon mentőt hívott. A mentőszolgálat a sértettet a pápai kórházba szállította, ahol műtéti beavatkozást hajtottak rajta végre. A vádlott cselekménye következtében a sértett nyolc napon túli sérüléseket szenvedett. Az ágyéki gerinc bal oldalának szúrt-metszett sérülése közvetett módon életveszélyes állapotot eredményezett, a hasüreg megnyílásával megteremtette a hasűri fertőzés lehetőségét. Az életet közvetlenül veszélyeztető állapot az időben érkező szakszerű orvosi ellátásnak köszönhetően maradt el.

A vádlott tudata nem fogta át azt, hogy indulati cselekményével sérülést okozhat élettársának; dühében eldobta a kést, miközben nem győződött meg arról, hogy azzal másban kárt tehet.

Az ítéletet a vádlott és a védő tudomásul vette, míg az ügyész a vádlott terhére, szándékos elkövetés megállapítása, valamint végrehajtandó szabadságvesztés büntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés alkalmazása érdekében jelentett be fellebbezést, ezért az ítélet nem jogerős; másodfokon a Győri Ítélőtábla jár el.

https://birosag.hu/aktualis-kozlemenyek/veszpremi-torvenyszek-felfuggesztett-szabadsagvesztesre-itelte-torvenyszek-ferfit-aki-veletlenul

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !