Kollégáját gázolta el egy kukásautó vezetője Magyargécen

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy szemétszállító tehergépkocsi vezetője ellen, aki tudta, hogy a munkatársa a hátsó lépcsőn áll, mégis tolatott, így a sártett a jármű mögé esett, és az egyik kerék ráhajtott.

A vád szerint az 55 éves vádlott Magyargécen, a Hunyadi úton vezette a hulladékszállító tehergépkocsit. Az egyik munkás megkérte, hogy tolasson vissza, mert egy kuka felborult.

A vádlott a külső visszapillantó tükrökbe tekintve látta, ahogy a sértett a tehergépkocsi hátsó részéhez ment, és fellépett a hátsó részre szerelt lépcsőre, a másik férfi pedig a jobb oldali tartózkodó lépcsőre állt fel. A férfi ekkor hátramenetben elindult, röviddel ezután a bal oldali lépcsőn tartózkodó sértett egyensúlyát vesztette, és a jármű mögé esett, majd a tehergépkocsi a bal hátsó részével részben ráhajtott, és az alvázban elakadó sértett testét vonszolta. A bal hátsó kerék még nem gördült át teljesen a sértett testén, amikor a vádlott a visszapillantó tükörbe tekintve meglátta, hogy a sértett bakancsa kilóg jármű alól és megállt.

A baleset következtében a sértett maradandó fogyatékosságot eredményező sérüléseket szenvedett.

A baleset vizsgálata során kiderült, hogy a kukásautó mindkét hátsó lépcsőjéből kiszerelték azokat a biztonsági érzékelőket, amik arra szolgálnak, hogy ha a lépcsőn áll valaki, hátramenetben a gépkocsi el sem tud indulni, és előre is legfeljebb 30 km/h sebességgel tud haladni.

A vádlottnak tudomása volt arról, hogy az érzékelők nem működnek, de a hibás géppel  reggel mégis megkezdte a munkát. A férfi arról is tudott, hogy ha a gyűjtési területeket tolatással kell megközelíteni, akkor a rakodó köteles a hátramenetet irányítani. Eközben a lépcsőn és a teherautó mögött senki nem állhat, ő azonban mégis eleget tett kollégája kérésének, így a balesetért sofőrként felelősséggel tartozik.

A sértett közrehatott a baleset bekövetkeztében, mert tudta, hogy tolatáskor a lépcsőn állni tilos.

A Balassagyarmati Járásbíróságra benyújtott vádiratában a járási ügyészség a gépkocsivezetővel szemben pénzbüntetés kiszabására és a közel kétszázezer bűnügyi költség megfizetésére tett indítványt. (Fotó: Illusztráció)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !