Kiderült, tavaly hányszor engedélyezett titkos megfigyeléseket a bíróság

2023-ban összesen 133 alkalommal engedélyezett bírói engedélyhez kötött titkos információgyűjtést a nemzetbiztonsági feladatok ellátása során a Fővárosi Törvényszék – derült ki a hvg.hu közérdekű adatigénylésére a törvényszék által küldött statisztikából.

Ez a száma valamivel kevesebb a tavaly előttinél, a lap azonban megjegyzi: ennél jóval több embert figyelhettek meg titkosszolgálati eszközökkel, egy engedély ugyanis jellemzően több emberre vonatkozik. 2022-ben például a 149 alkalommal engedélyezett titkos információgyűjtést a bíróság, ezek pedig összesen 251 célszemélyre vonatkoztak.

A Fővárosi Törvényszék ugyanakkor azt nem árulta el, hogy tavaly pontosan hány embert figyeltek meg, de a lap szerint nagyságrendileg hasonló lehet, mint tavalyelőtt. A bírói engedélyes titkos információgyűjtés között van például a telefonok lehallgatása, a célszemélynek érkező postai küldemények felbontása, egy információs rendszer megfigyelése vagy az, amikor egy adott helyre telepítenek titokban megfigyelő eszközöket - tudatta az RTL.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !